„Nu văd nicio posibilitate de îmbunătăţire a relaţiilor Statelor Unite cu Rusia. Relaţiile vor rămâne foarte dificile. Statele Unite vor coopera cu noi doar în acele domenii în care nu sunt alte opţiuni”, a declarat Aleksei Puşkov, citat de site-ul agenţiei TASS.
„Situaţia cu Europa este oarecum diferită, deşi nu trebuie subestimată influenţa Statelor Unite în Europa, în special asupra Germaniei şi asupra Angelei Merkel”, a continuat Puşkov, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Internaţionale din Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus.
„Dacă Angela Merkel nu ar fi avut o anumită poziţie, cred că Uniunea Europeană ar fi trecut poate nu neapărat la anularea tuturor sancţiunilor, dar măcar la atenuarea acestora”, a subliniat deputatul rus.
Poziţia dură a Angelei Merkel în această problemă are legătură cu influenţa americană asupra Germaniei, a adăugat Puşkov.
„De aceea, cred că, dacă vor exista îmbunătăţiri ale relaţiilor cu Europa în viitor, vor fi doar în anumite domenii”, a subliniat oficialul rus.
Uniunea Europeană a decis recent prelungirea cu şase luni a sancţiunilor economice impuse Rusiei din cauza crizei ucrainene. „Pe 21 decembrie 2015, Consiliul Uniunii Europene a prelungit cu şase luni sancţiunile contra Rusiei, până pe 31 iulie 2016”, se arată într-un comunicat oficial. „Sancţiunile, introduse pe 31 iulie 2014, au fost o reacţie la acţiunile Rusiei în estul Ucrainei”, aminteşte Consiliul UE. Sancţiunile impuse Rusiei vizează domeniul energiei, sistemul bancar şi industria rusă de apărare. Decizia a fost luată în pofida apelurilor premierului Italiei, Matteo Renzi, de relaxare a regimului sancţiunilor.