Strategia de dezvoltare a reţelei Statul Islamic este teribilă: în ultima perioadă, 450 de copii din Siria au fost recrutaţi de Statul Islamic. Nimeni nu se mai îndoieşte că pericolul e mare. Dar cât de aproape este de România?
Pentru prima dată, Serviciul Român de Informaţii a dezvăluit, pentru DIGI24, că şi în România sunt adepţi ai ISIS. Şi că în ultima perioadă au fost descurajate acţiuni de propagandă.
Persoanele din România care s-ar fi alăturat Statului Islamic sunt străini rezidenţi în România.
Șeful Direcţiei Generale de Prevenire şi Combatere a Terorismului din cadrul Serviciului Român de Informaţii vorbește pentru prima dată despre vulnerabilităţile României în faţa pericolului terorist:
„Răspunsul meu trebuie să liniştească, dar trebuie să fie corect şi obiectiv. Nu suntem feriţi total de posibilitatea unui atac terorist în România, evident. Mergem pe nişte premise. Sunt cazuri punctuale de persoane radicalizate, fundamentaliste, care aderă dincolo de ideologie şi încearcă să sprijine aceste organizaţii teroriste”, a spus el.
Un sondaj de opinie făcut după atacul de la Charlie Hebdo arată că 79 la sută dintre români sunt de părere că în Europa vor mai avea loc atentate.
39 la sută cred că România poate fi o ţintă.
După capturarea şi uciderea lui Osama bin Laden, terorismul a căpătat alt nume: ISIS sau Statul Islamic.
„Ţara noastră este în retorica acestei organizaţii, nominalizată ca teritoriu ce trebuie cucerit, inclus în aşa-zisul Califat. România este una dintre rutele de tranzit, de transfer al acestor voluntari jihadişti către teatrele de operaţii, dar nu este exclus să fie şi rută de întoarcere pentru ei”, spune oficialul SRI, pentru DIGI24.
Luptătorii europeni din Siria şi Irak, care provin în cea mai mare parte din Franţa, Germania, Marea Britanie şi Belgia, revin în ţările din care au plecat. Întoarcerea fundamentaliştilor în Europa pare să fie principala provocare de securitate pentru serviciile secrete.
„Am văzut foarte mulţi tineri din Occident care vin să se înroleze din proprie iniţiativă în aceste formaţiuni militare ale Statului Islamic. Cam vreo şase luni ar dura această pregătire, după care începe educaţia în spiritul islamic sunnit, pregătire de viaţă. Pe fondul acesta, dacă există un şomaj în rândul generaţiei tinere”, nu este exclus ca şi români să se fi alăturat Statului Islamic, spune fostul decan al Facultăţii de Informaţii, prof. dr. Cristian Troncotă.
„Deocamdată nu se confirmă, dar eu am informaţii că avem şi noi câteva sute de tineri care deja au luat drumul Statului Islamic„, adaugă el.
Oficial, lucrurile stau aşa:„ Vă pot spune cu certitudine că, din informaţiile proprii, dar şi din analiza informaţiilor primite de la partenerii noştri externi, nu avem niciun cetăţean român confirmat că s-ar fi alăturat cauzei acestei organizaţii în teritorii cum ar fi Siria sau Irak. Vă pot spune că există, punctual, astfel de intenţii, de demersuri pe care SRI, împreună cu partenerii interni, au căutat şi au reuşit să îi descurajeze punctual pe aceşti adepţi combatanţi în demersurile lor de a se alătura acestei lupte. Dacă vorbim despre cetăţeni străini sau despre rezidenţi pe teritoriul naţional, au fost indentificate câteva cazuri, până în cinci situaţii, în care aceştia ulterior părăsirii teritoriului naţional au decis să se alăture acestei organizaţii„, spune șeful Direcţiei Generale de Prevenire şi Combatere a Terorismului din cadrul SRI.
SURSĂ: DIGI24