‘În acest stadiu, nu avem informații credibile care să ne permită să stabilim care organizație este răspunzătoare’ de aceste atacuri, a declarat Holder la postul de televiziune ABC. El a apreciat că Al Qaida din Yemen și Statul Islamic ‘reprezintă în mod evident o amenințare la adresa Statelor Unite și a aliaților lor’, scrie Agerpres.
Și generalul Martin Dempsey a estimat duminică la postul de televiziune Fox News că nu s-a stabilit încă legătura între Al Qaida și autorii atentatului împotriva săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo. Frații Kouachi, considerați a fi autorii masacrului de la Charlie Hebdo, ‘s-au inspirat de undeva. Eu nu s-au auto-radicalizat (…) există indicii că unul dintre ei a primit instrucție (militară) în Yemen. Dar rămâne de văzut dacă (atentatul) a fost comis de Al Qaida, nu cred că această legătură a fost făcută’, a spus generalul Dempsey.
Într-o altă intervenție, de data aceasta pentru programul ‘Face the Nation’, de la postul CBS, Eric Holder a declarat, citat de Reuters, că este îngrijorat de posibile atacuri comise în SUA de așa-numiții ‘lupi singuratici’, militanți islamiști inspirați de grupări afiliate Al Qaida. Holder a explicat că ‘decimarea’ conducerii Al Qaida a redus sau eliminat capacitatea rețelei teroriste de a organiza atacuri de amploarea celui din 11 septembrie 2001, dar că grupări din Peninsula Arabică, inspirate de Al Qaida, încearcă să convingă adepți să comită atacuri la scară mai mică. ‘Cred că posibilitatea unor astfel de atacuri există în SUA. Este un lucru care pe mine, sincer, mă ține treaz noaptea, sunt îngrijorat că există posibilitatea ca un lup singuratic sau un grup foarte mic de oameni care au decis să pună mâna pe arme să facă ce am văzut (că au făcut) în Franța în această săptămână’, a explicat Holder.
În fine, Eric Holder a anunțat că, la 18 februarie, la Washington, Statele Unite vor fi gazda unui summit menit să identifice mijloacele de luptă împotriva ‘extremismului violent în lume’. Summitul ‘va reuni toți aliații noștri pentru a discuta despre mijloacele prin care putem contracara extremismul violent în lume. Dacă acționăm împreună, făcând schimb de informații, punându-ne în comun resursele, vom fi în cele din urmă capabili să-i învingem pe cei care luptă împotriva noastră și a valorilor noastre fundamentale’, a spus Holder.
Într-un comunicat de presă, Casa Albă a subliniat că acest summit vizează să facă lumină asupra ‘eforturilor întreprinse la nivel intern și internațional pentru a-i împiedica pe extremiștii violenți și pe partizanii lor să se radicalizeze, să recruteze sau să inspire indivizi sau grupuri în SUA și în întreaga lume, cu scopul de a comite acte violente’. Aceste inițiative au devenit ‘imperative, în lumina recentelor și tragicelor atacuri din Ottawa, Sydney și Paris’, se mai menționează în comunicatul difuzat de Casa Albă. Summitul se va axa îndeosebi pe ‘teme precum angajamentul comunității, angajamentul reprezentanților religioși, precum și pe rolul sectorului privat și tehnologiilor’.