Un oficial din interiorul CIA a declarat pentru Newsweek că afirmațiile din raportul publicației elvețiene conform cărora Burns a făcut o călătorie secretă la Moscova în ianuarie și că a existat o propunere de pace cu Ucraina prezentată de director în numele Casei Albe sunt „complet false”, iar un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională a Casei Albe, Sean DeWitt, a declarat că relatarea este „inexactă”.
Luna trecută, Burns a călătorit în secret la Kiev pentru a se întâlni și a-l informa pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la pozițiile SUA privind evoluția războiului, a relatat Washington Post.
Neue Zürcher Zeitung a scris joi, citând politicieni germani de la vârful puterii, că la mijlocul lunii ianuarie, Burns le-a prezentat Kievului și Moscovei un plan de pace care să pună capăt războiului. Potrivit ziarului, propunerea oferea „aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei” – aproximativ dimensiunea regiunii Donbas din estul Ucrainei. Kievul și Moscova au respins propunerea.
Ucraina a refuzat propunerea „pentru că nu este dispusă să-și împartă teritoriul”, în timp ce oficialii ruși au spus că „oricum vor câștiga războiul pe termen lung”, relata publicația elvețiană.
Politicienii germani au spus pentru ziar că Biden a vrut să evite un război prelungit în Ucraina și a oferit teritoriul ca parte a planului de pace, iar când Ucraina și Rusia au respins propunerea, administrația Biden s-a angajat să furnizeze Kievului tancuri Abrams.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni reporterilor că negocierile dintre Rusia și Ucraina „sunt acum imposibile, deoarece nu există condiții pentru ele”.