Mail on Sunday dezvăluie că oficiali britanici au făcut lobby pe lângă liderii de la București, solicitându-le să dea dovadă de un comportament „uman” în criza milioanelor de câini comunitari care colindă pe străzile din România, mușcând mii de persoane în fiecare an.
În jur de 300.000 de câini au fost adunați și măcelăriți într-o campanie de reducere a numărului patrupedelor fără stăpân, după ce Ionuț Anghel a fost omorât în timp ce se juca în apropierea unui parc, scrie publicația britanică.
Deși inițial a fost pusă pe seama câinilor comunitari, ulterior s-a aflat că moartea copilului a fost provocată de câinii de pază aflați în proprietatea unei companii private, relatează ziarul. Luna trecută, aceasta a fost condamnată la plata unei despăgubiri de 1,7 milioane de lire sterline către familia devastată a copilului ucis.
Acest lucru nu a împiedicat autoritățile române să continue cu campania masivă de sacrificare, existând informații că unii câini au fost omorâți cu bâtele în plină stradă sau închiși în cuști în adăposturi oribile. Documente guvernamentale obținute de ziarul britanic indică temerile Foreign Office privind tratamentele crude pe scară largă față de animale în România.
„În general, bunăstarea animalelor în România reprezintă un motiv de preocupare, în special în cazul câinilor comunitari„, a avertizat ambasadorul britanic în România, Martin Harris, într-o notă recentă către Londra.
„Din nefericire, autoritățile locale de multe ori nu își permit să construiască adăposturi adecvate sau să sterilizeze câinii în condiții adecvate„, a adăugat el.
Organizații caritabile precum „Save The Dogs” și „World Animal Protection” au cerut ca masacrul să fie oprit și ca câinii fără stăpân să fie adoptați sau sterilizați. În prezent, scrie Daily Mail, câinii sunt eutanasiați dacă nu li se găsește un stăpân într-un termen de două săptămâni.
În scrisoarea sa, trimisă în aprilie, ambasadorul Harris scrie că Ambasada Marii Britanii de la București a găzduit o întrevedere între primarul orașului și organizațiile caritabile, adăugând: „Am recomandat autorităților locale din România să se folosească de sfaturile acestor organizații în gestionarea acestei probleme grave într-un mod adecvat și uman”.
Sara Turetta, președintă a Save The Dogs, a declarat pentru Mail on Sunday: „Am fost la întâlnire. Noi susținem că sacrificările sunt ineficiente și că au nevoie de o educație mai bună privind modul în care trebuie să aibă grijă de câini și de programe de sterilizare. Este incredibil de important că ambasada britanică și alte ambasade străine ne ajută să le comunicăm acest mesaj românilor pentru că asta înseamnă că nu suntem izolați”.
„Suntem preocupați ca autoritățile să preia controlul asupra unei probleme istorice, de lungă durată, și ca orice campanie să fie derulată într-un mod uman„, a precizat la rândul său Foreign Office pentru publicație.
Citeşte şi Aplicaţiile care te apără de câini! Nu ai nevoie decât de telefon ca să nu fii muşcat