Oficiali britanici vor introducerea paşapoartelor de imunitate. Cei care devin imuni la COVID ar avea dreptul să-şi reia viaţa normală

Preocupati de dezastrul economic, cât și de riscul reapariției coronavirusului dacă restricţiile sunt ridicate prematur, unii oficiali din țările grav afectate de pandemie au sugerat implementarea unui sistem de pașapoarte de imunitate. Acestea ar putea fi o cale de ieșire din criza coronavirusului, scrie bzi.ro.
Romania TV
20 apr. 2020, 20:47
Oficiali britanici vor introducerea paşapoartelor de imunitate. Cei care devin imuni la COVID ar avea dreptul să-şi reia viaţa normală

Concret, persoanelor care au fost deja infectate și, prin urmare, au devenit imune, li s-ar putea acorda permise pentru a-și trăi viața exact la fel ca înainte de pandemie.

Secretarul de sănătate al Regatului Unit, Matt Hancock, a anunțat, la începutul lunii aprilie, că guvernul britanic ia în considerare un sistem de „certificat de imunitate” pentru a permite celor care au fost infectaţi şi au dezvoltat imunitate să „se întoarcă cât mai mult posibil la viața normală”.

Testele pentru anticorpi „nu sunt suficient de exacte”

Pașapoartele de imunitate ar necesita teste pentru anticorpi specifici coronavirusului. Aceste teste sunt diferite de testele pentru depistarea coronavirusului. Însă aceste teste pentru anticorpi „nu sunt suficient de exacte pentru pașapoarte individuale de imunitate”, a declarat Claire Standley, cercetător în cadrul Universității Georgetown.

Citeşte şi Care este punctul vulnerabil al coronaviruslui. De aici ar putea veni salvarea

Motivul pentru care astfel de teste ar fi ineficiente este faptul că acestea nu par suficient de specifice pentru a evita confuzia cu un virus similar coronavirusului: „Poate exista o reactivitate încrucișată între anticorpii pentru SARS-CoV-2 [Covid-19] și alte coronavirusuri circulante – inclusiv cele care provoacă răceli obișnuite – ceea ce înseamnă că un rezultat pozitiv ar putea să nu indice expunerea trecută la SARS-CoV-2, dar poate un alt coronavirus„, explică Standley.

Cercetătorul atrage atenţia şi asupra faptului că nu pot detecta acele persoane care au prezentat o formă uşoară a virusului: „Rata fals negativă mare (lipsa de sensibilitate) a testului înseamnă că cele disponibile în prezent nu sunt recomandate pentru diagnosticul clinic la nivel de pacient; cu excepția cazului în care sensibilitatea se îmbunătățește, aceste teste s-ar putea să nu fie eficiente în identificarea persoanelor care s-au recuperat din cazuri ușoare de Covid-19 și, astfel, pot avea niveluri mai mici de anticorpi în sângele lor”, spune Standley.

Imunitatea dobândită prin infectare ar putea să dureze mai puţin de un an

Problemele legate de acurateţea echipamentelor de testare pot fi rezolvate prin progrese tehnologice rapide, deoarece oamenii de știință din întreaga lume își concentrează energia și resursele pe abordarea pandemiei. Cu toate acestea, o problemă reală este aceea că imunitatea dobândiă prin infectarea cu COVID este posibil să nu dureze foarte mult.

În acest moment, virusul a circulat pe scară largă în Europa și America de Nord doar de câteva luni, și așa sunt toate informațiile pe care le avem – vom ști într-un an dacă imunitatea durează un an; vom cunoaște peste doi ani dacă imunitatea durează doi ani”, a precizat Abram Wagner, profesor de epidemiologie la Universitatea Michigan. „Din cercetările anterioare efectuate pe alte coronavirusuri, imunitatea nu a durat mult și nu m-ar surprinde dacă, pentru majoritatea oamenilor, imunitatea ar dura mai puțin de un an”, a completat acesta.

Citeşte şi COVID-19. Regula celor 6 secunde. Ce este şi cum te scapă de virus, ultima descoperire a cercetătorilor

Pe lângă piedicile ştiinţifice care stau în calea dezvoltării sistemului de pașapoarte pentru imunitate, există îngrijorări şi cu privire la implicațiile sociale: „Bănuiesc că multe persoane vor fi frustrate dacă alții ar avea dreptul să se întoarcă la muncă și să câștige bani în baza unui pașaport de imunitate”, spune Wagner.

Paşapoartele pentru imunitate i-ar putea dezavataja pe cei mai responsabili dintre cetăţeni

Cercetătorul Claire Standley atrage atenţia asupra unui aspect important, acela că, în scopul obţinerii paşapoartelor, unii oameni s-ar putea infecta din proprie iniţiativă: „Din dorinţa de a se întoarce la muncă sau de a le permite copiilor să se întoarcă la școală, promisiunea unui pașaport de imunitate i-ar putea face pe oameni să se comporte mai puțin responsabil și sa se supuna riscului de infecție, pentru a termina cu un test de anticorpi pozitiv”.

Citeşte şi Descoperire ŞOC după autopsia pacienţilor decedaţi de CORONAVIRUS. Ce se întâmplă cu COVID-19 după MOARTE

În concluzie, o idee prezentată ca o modalitate de a le oferi oamenilor viața înapoi i-ar putea dezavantaja pe cei care au acționat cel mai responsabil: „Sistemul paşapoartelor de imunitate i-ar putea dezavantaja pe acei cetățeni care s-au comportat responsabil și au încercat tot posibilul să reducă riscul de transmitere a coronavirusului în comunitățile lor”, conchide Standley.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
Playtech.ro
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza. Val de frig în România. Unde lovesc furtunile și vijeliile
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Cât de aproape un un război mondial. Cheltuieli uriașe pentru apărare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Cine este românul care a lucrat la mormântul Papei Francisc din Bazilica Santa Maria Maggiore. Acesta este singurul străin din echipă
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor s-a stins. A fost o legendă. A făcut milioane de oameni să râdă. Drum lin!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Vreme severă în România: vijelii, grindină și temperaturi scăzute în următoarele zile
MediaFlux
Donald Trump Jr. sosește luni la București. Este a treia oprire în turneul din Europa de Est
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre