Parlamentul de la Kiev a denunţat, joi, cele cinci acorduri cu Rusia care prevedeau inclusiv transportarea de echipamente militare şi alte bunuri necesare trupelor ruseşti dislocate în stânga Nistrului.
Practic, militarii ruşi din regiunea separatistă Transnistria, aflată în estul Republicii Moldova, nu vor mai putea tranzita teritoriul ucrainean.
Acum, singura variantă ca ei să ajungă în Transnistria este prin aeroportul de la Chişinău.
Denunțarea de către Rada Supremă a Ucrainei (parlamentul unicameral) a acordului bilateral cu Rusia privind tranzitul de transporturi militare și trupe înspre regiunea separatistă Transnistria din estul Republicii Moldova face dificilă aprovizionarea forței de menținere a păcii ruse din stânga Nistrului.
„Transnistria este acum o cetate ocupată, iar în estul Moldovei ar putea reizbucni un război„, a avertizat deputatul din Duma rusă Leonid Kalaşnikov.
„Cu această denunţare, Ucraina nu doar că tulbură relaţiile militare cu Rusia, pe care şi aşa nu le are, dar provoacă încă un război. Dar puţini înţeleg asta. Ce se va întâmpla cu voluntarii ruşi care acum se află acolo? Unde să plece ei? Să zboare nu pot, pentru că nu au coridor aerian, iar pe cale terestră nu pot trece”, susţine Kalaşnikov.
Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a avertizat de asemenea, vineri, că „pericolul izbucnirii tensiunilor a crescut semnificativ” după ce Kievul a denunţat Acordul ruso-ucrainean . Şevciuk crede că autorităţile ucrainene ar încerca să destabilizeze astfel situaţia în stânga Nistrului, „iar consecinţele ar putea fi grave în contextul conflictului armat din Ucraina”.
„Trebuie să găsim soluții, să ne gândim ce se poate face acum. Nu putem abandona Transnistria și (Republica) Moldova” a declarat, joi, Vladimir Komoedov, președintele Comisiei pentru apărare din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus).
Posibilități pentru aprovizionarea și înlocuirea (prin rotație) a contingentului rus din Transnistria, o fâșie îngustă de pământ cu ieșire la mare, între Ucraina și Moldova, sunt practic nule dacă nu se ajunge la un acord cu Bucureștiul și Chișinăul pentru a permite tranzitul aerian.