Potrivit șefului Comisiei din cadrul Dumei de Stat pentru Comunitatea Statelor Independente (CSI), integrare eurasiatică și relații cu concetățenii, Leonid Kalașnikov, ‘victoria lui Dodon majorează substanțial șansele Republicii Moldova de participare la proiectele Uniunii Economice Eurasiatice (EEA)’. Kalașnikov nu exclude ca această problemă să fie decisă în Republica Moldova cu ajutorul unui referendum, potrivit Agerpres.
„Dodon are posibilitatea de a alege un nou Consiliu al Securității, să anunțe un referendum privind integrarea eurasiatică și să încerce să aleagă un nou parlament”, subliniază parlamentarul rus. În opinia sa, odată cu alegerea lui Dodon președinte al Republicii Moldova, „mai ales prin vot popular”, Moscovei și Chișinăului ‘le va fi mult mai ușor să coopereze, inclusiv în soluționarea problemei Transnistriei’.
La rândul său, prim-vicepreședintele Comisiei pentru apărare și securitate din cadrul Consiliului Federației, Franț Klințevici, a opinat că rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova ‘lasă să se spere la progrese în soluționarea problemei transnistrene, însă nu trebuie așteptată o rezolvarea rapidă a situației’.
Potrivit lui Klințevici, evoluția situației din Transnistria va depinde de mulți factori, inclusiv de ‘starea climatului general din Europa și de nivelul relațiilor dintre Federația Rusă și Republica Moldova’.
De asemenea, în opinia sa, alegerile din Republica Moldova au reeditat, în anumite aspecte, recenta campanie prezidențială din SUA. ‘Și într-un caz, și în altul, retorica antirusească a adus total alte rezultate decât cele la care sperau inițiatorii ei’, a subliniat Franț Klințevici.
În urma numărării a 99,81% din procesele verbale, candidatul socialist în alegerile prezidențiale din Republica Moldova a întrunit 52,4% din voturi, în timp ce candidata proeuropeană Maia Sandu — 47,6%.