Oficialii de la Kremlin nu au ştiut că preşedintele rus Vladimir Putin va invada Ucraina şi au fost şocaţi de severitatea sancţiunilor occidentale impuse din această cauză, a relatat o agenţia independentă de investigaţii din Rusia, citată de Business Insider.
Un oficial de rang înalt a declarat că oamenii de la Kremlin „nu au ştiut” că va fi o invazie totală şi că mulţi au fost şocaţi când a apărut vestea atacului.
Putin, avertisment după sancţiunile primite de Moscova: Seamănă cu o declaraţie de război
În perioada premergătoare invaziei, cabinetul lui Putin se pregătise doar pentru a face faţă sancţiunilor occidentale introduse din cauza deciziei Rusiei de a recunoaşte independenţa regiunilor ucrainene Luhansk şi Doneţk la 21 februarie, nu pentru o invazie, a declarat pentru Agency o sursă apropiată administraţiei lui Putin.
După invazie, SUA, UE şi Marea Britanie au sancţionat entităţi şi persoane fizice ruse, confiscând bunuri aparţinând celor mai apropiaţi oameni de Putin şi eliminând băncile ruseşti din sistemul financiar global SWIFT.
Un oficial a precizat pentru sursa citată că oamenii de la Kremlin nu pot demisiona din posturile lor, deoarece acest lucru ar fi văzut ca o trădare.
„Poţi demisiona doar la închisoare”, a spus acesta. Raportul întăreşte ideea că multe din deciziile Rusiei sunt luate direct de Putin sau de un cerc extrem de răstrâns din jurul său.
Putin anunță că armata rusă a „zdrobit infrastructura militară” a Ucrainei. Occidentul avertizat să nu își bage nasul în afacerea ucraineană
Volodimir Zelenski: „Oamenii noştri, ucrainenii noştri nu se retrag, nu dau înapoi, nu opresc rezistenţa. Le strigă invadatorilor – Plecaţi acasă”
Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat, sâmbătă, că Rusia va considera cobeligerantă orice ţară care încearcă să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, relatează Le Figaro.
“Auzim că ar if necesară stabilirea unei zone de excludere aeriană deasupra teritoriului ucrainean. Însă este imposibil să se facă acest lucru de pe teritoriul Ucrainei, se poate face doar din ţările învecinate”, a spus Putin.
Însă orice astfel de măsură ar fi considerată de Moscova “o participare la conflict armat” al oricărei ţări a cărei teritoriu ar fi folosit pentru “crearea unei ameninţări către militarii noştri”.
Liderul de la Kremlin a insistat că este nevoie ca Ucraina să fie „demilitarizată” și să nu adere la NATO.
„Am început să vorbim din ce în ce mai mult despre faptul că Ucraina va fi admisă în NATO. Înțelegeți la ce ar putea duce acest lucru?”, a spus el. Putin a adăugat că fiind țară NATO, aliații ar trebui să o susțină în cazul unui conflict militar. Ucraina ar putea să se îndrepte spre Crimeea, a spus el, iar atunci Rusia ar trebui să se lupte cu întreaga Alianță.
„Consecințele sunt clare sau nu? Cred că sunt clare pentru toată lumea”, a adăugat președintele rus. Putin a spus că nu intenționează să introducă legea marțială în Rusia, așa cum au circulat mai multe informații în această perioadă.
„Legea marțială este aplicată (…) în caz de agresiune, în special în regiunile în care au loc lupte. Nu avem o astfel de situație și sper că nu va interveni”, a spus el sâmbătă, răspunzând unei întrebări a angajaților Aeroflot.