Oficialităţi germane regretă acceptarea Greciei în zona euro: A fost o MARE NAIVITATE

Vicecancelarul german și ministru al Economiei, Sigmar Gabriel, a recunoscut, într-un interviu publicat marți în săptămânalul 'Stern', că acceptarea Greciei în zona euro, în 2001, a fost ''o mare naivitate".
Filip Stan
07 iul. 2015, 16:35
Oficialităţi germane regretă acceptarea Greciei în zona euro: A fost o MARE NAIVITATE

Vicecancelarul german și ministru al Economiei, Sigmar Gabriel, a recunoscut, într-un interviu publicat marți în săptămânalul ‘Stern’, că acceptarea Greciei în zona euro, în 2001, a fost ”o mare naivitate”, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.  ‘Din perspectiva actuală, admiterea Greciei în zona euro s-a realizat într-o manieră foarte naivă’, a spus Gabriel, ‘dar și mai rău este că toți au privit timp îndelungat’ cum țara se adâncea tot mai mult în criză, a adăugat el.

Ministrul german a rezumat lecția ce trebuie trasă din criza greacă în afirmația că ‘niciodată de acum încolo nu mai trebuie închiși ochii atunci când o țară nu respectă regulile jocului în Europa’.În acest sens, Gabriel nu s-a referit numai la chestiuni economice, ci a subliniat că nu trebuie închiși ochii „când în Ungaria sunt pervertite regulile jocului democratic din Europa sau când în state din UE populații, precum țiganii, suferă o asemenea discriminare încât nu le rămâne altceva de făcut decât să fugă din țară”.

În același timp, președintele social-democraților germani semnalează că ar putea apărea posibilitatea unei ieșiri a Greciei din zona euro, în cazul în care Guvernul de la Atena va arăta aceeași „disponibilitate” de a aplica reformele.

Dacă acum am decide să anulăm datoria fără ca Grecia să facă schimbări radicale, nu s-ar obține nimic’, a spus ministrul, subliniind că ‘se va putea vorbi despre posibilitatea reducerii datoriei dacă Executivul elen demonstrează, la rândul său, că va aplica reformele’.

Citeşte şi Unul din doi francezi vrea ca Grecia să părăsească zona euro

‘În caz contrar, în ziua imediată ieșirii (Greciei din zona euro) datoriile vor crește imediat‘, a spus el.
Totuși, vicecancelarul german s-a arătat convins că, într-un final, se va găsi o ieșire din criză. În acest sens, el a afirmat, într-o postare video pe site-ul Partidului Social-Democrat (SPD) că ‘este vorba despre a propune ceea ce este corect’, adică, ‘nu doar să se economisească, ci și să se și investească în țară’.

În declarațiile pentru ‘Stern’, Gabriel l-a criticat dur pe premierul elen, Alexis Tsipras, despre care afirmă că a încercat ‘să calce în picioare toată zona euro’, fără a ține cont că asta va efect și asupra propriului popor. Totodată, el s-a pronunțat pentru lansarea unui program în vederea ajutării poporului elen, în contextul situației sociale grave ce va rezulta în urma falimentului țării și a adăugat că acesta nu poate fi făcut responsabil de ‘stupiditățile Guvernului său’.

În același sens s-a pronunțat și în postarea de pe site-ul SPD, unde a semnalat că ‘Europa nu poate lăsa acum baltă populația din Grecia’ și a adăugat că ‘oricât de mult s-ar supăra cineva pe Guvernul grec populația nu trebuie să sufere consecințe’. În același mesaj și-a exprimat speranța ca Atena să revină la masa negocierilor și a afirmat că ‘dezbaterile au nevoie de un nou început’.

Pe de altă parte, Sigmar Gabriel a mai spus că nu se teme de eventuale consecințe pentru Germania și a dat asigurări că ‘zona euro este puternică și stabilă’. ‘Acționăm nu pentru că suntem îngrijorați pentru noi înșine, ci pentru că trebuie să ne îngrijorăm pentru Europa’, a precizat el.

Grecia este ‘importantă’ dar nesfârșitele negocieri absorb prea multe eforturi comparativ cu alte probleme, precum Ucraina sau drama refugiaților, a afirmat Sigmar Gabriel.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum se spune corect: “viruși” sau “virusuri”? Confuzia pe care o fac mulți români
Capital.ro
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Primele decese din lume cauzate de virusul Oropouche înregistrate în Brazilia
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!