Unii responsabili iranieni vor fi privați de smartphone-uri, de teama spionajului informatic la negocierile din dosarul nuclear. Aceste declarații au loc după ce autoritățile elvețiene și austriece au indicat joi că au declanșat, separat, anchete privind suspiciunile de spionaj informatic în hotelurile unde s-au derulat negocieri privind programul nuclear iranian, în cauză fiind Israelul, potrivit dezvăluirilor unor experți informatici.
„Responsabilii care au acces la informații clasificate nu trebuie să-și utilizeze smartphone-urile, ci alte telefoane în scop profesional”, a declarat generalul Gholamreza Jalali, citat de agenția Isna.
„Există mereu o copie a informațiilor care au intrat într-un smartphone și într-un anumit mod societatea care a fabricat aparatul are acces la aceste informații”, a explicat generalul Jalali, potrivit Agerpres.
El a adăugat că această directivă este în pregătire, fără a preciza când va fi aplicată.
Citeşte şi Teheranul anunţă că a încheiat cu SUCCES negocierile pentru livrarea de rachete S-300
În acești ultimi ani, Iranul a fost ținta mai multor atacuri informatice, în special împotriva programului său nuclear, prin intermediul virușilor Duqu și Stuxnet.
Stuxnet, dezvoltat de SUA sau de Israel, a fost folosit pentru atacarea în toamna lui 2010 a programului nuclear iranian, în special a centrifugelor utilizate pentru îmbogățirea de uraniu, în scopul încetinirii progresului Teheranului în domeniu.
„Stuxnet a fost arma cea mai periculoasă, care avea capacitatea de a distruge siturile nucleare (…), dar din fericire am reușit să o controlăm și să o neutralizăm”, a afirmat responsabilul iranian.