Potrivit unui comunicat al DNA, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul IPJ Dâmboviţa – Poliţia oraşului Fieni – Compartimentul Investigarea Fraudelor, comisarul de poliţie Mihai Stănescu, în exercitarea atribuţiilor de serviciu privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor, a efectuat în perioada 2012-2014 controale economice la mai multe persoane juridice şi fizice autorizate, întocmind procese-verbale cuprinse în mai multe carnete, din care două nu i-au fost predate şi apar ca fiind sustrase din evidenţa Poliţiei oraşului Fieni.
După completare, procesele-verbale nu au fost înregistrate de comisarul Mihai Stănescu la secretariatul unităţii de poliţie menţionată, iar sumele de bani înscrise în cuprinsul documentelor ca fiind confiscate şi ridicate de la contravenienţi, în cuantum total de 21.295,03 lei, au fost însuşite de acesta.
În concret, în cursul anului 2012, comisarul de poliţie Mihai Stănescu, în urma efectuării unui control la sediul unei firme din Fieni, a ridicat suma de 5.000 de lei, precum şi alte documente de evidenţă contabilă primară de la contabila firmei, întocmind un proces-verbal de ridicare într-un singur exemplar.
Ulterior, ofiţerul de poliţie l-a contactat pe administratorul agentului economic căruia îi aparţinea suma de bani şi i-a solicitat să se deplaseze la sediul unităţii de poliţie, unde i-a prezentat, pentru a-l semna, un proces-verbal în conţinutul căruia era consemnat că suma de bani i-a fost restituită, fără însă ca acest lucru să corespundă realităţii.
Totodată, Mihai Stănescu i-a cerut administratorului respectiv să semneze şi un proces-verbal de confiscare a sumei de 5.000 de lei.
Citeşte şi Trei poliţişti, trimişi în judecată întrucât nu amendau şoferi care încălcau legea
În cursul lunii august 2013, acelaşi ofiţer a solicitat unei persoane fizice să-i predea, în vederea confiscării, suma de 150 lei, provenită din vânzarea unor produse lactate, motivând că acestea au fost comercializate fără îndeplinirea condiţiilor legale, însă fără a încheia vreun document în acest sens. Persoana respectivă nu a dat curs solicitării.
De asemenea, în perioada 2013-2014, Mihai Stănescu a întocmit mai multe procese verbale cuprinse în două carnete care nu i-au fost predate de către secretariatul unităţii de poliţie şi apar ca fiind sustrase din evidenţa Poliţiei oraşului Fieni.
Procesele verbale nu au fost înregistrate de către Mihai Stănescu, după completare, la secretariatul unităţii de poliţie menţionate, iar sumele de bani înscrise în cuprinsul documentelor ca fiind confiscate şi ridicate de la contravenienţi au fost însuşite de către acesta.
Cercetările au mai relevat faptul că ofiţerul de poliţie a completat şi alte procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiei (din carnete pe care le primise de la secretariatul unităţii pentru utilizare), fără a înregistra documentele ulterior completării şi fără a preda sumele de bani confiscate de la contravenienţi.
Activitatea infracţională desfăşurată de Mihai Stănescu a avut ca rezultat prejudicierea bugetului statului cu 21.295,03 lei, sumă care constituie, totodată, şi un folos necuvenit obţinut de către ofiţerul de poliţie.
Mihai Stănescu a fost reţinut miercuri de procurorii DNA-Serviciul Teritorial Piteşti, urmând a fi prezentat joi la Tribunalul Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al ofiţerilor DGA şi DGIPI.
Citeşte şi Un poliţist a fost dat afară, după ce a lăsat contrabandiştii de ţigări să intre în ţară