„Alegeri anticipate” a fost revendicarea cea mai mediatizată în online în timpul protestelor de stradă începute în urmă cu două săptămâni, pe următoarele două locuri situându-se „Jos Băsescu” şi „Demisia preşedintelui”, potrivit unei analize realizate de Mediafax Monitorizare.
Monitorizarea a fost realizată în perioada 12-24 ianuarie pe site-uri, bloguri, conturi de Twitter şi pagini publice de Facebook – în total, circa 57.000 de surse online în limba română. Analiza a luat în calcul mediatizarea a nouă sintagme cheie, legate de proteste, în mediul online:, „Alegeri anticipate”, „Jos Băsescu”, „Demisia preşedintelui”, „Demisia guvernului”, „Legea sănătăţii”, „Taxa Auto”, „Mărirea salariilor/creşterea salariilor”, „Salvaţi Roşia Montana” şi „Mărirea pensiilor”/”creşterea pensiilor”.
Potrivit unui comunicat, ierarhia vizibilităţii este condusă de sintagma „Alegeri anticipate”, care înregistrează peste 25% dintre menţiunile din online despre cele 9 sintagme monitorizate (3.509 menţiuni din totalul de 13.932).
„Jos Băsescu” şi „Demisia Preşedintelui” deţin câte 22,2%, respectiv 14% din mediatizare, fiind urmate de „Demisia Guvernului” şi „Legea Sănătăţii”- cu 13,6%, respectiv 12,4%. Împreună, primele cinci sintagme din fruntea clasamentului cumulează 87.4% din totalul menţiunilor, în timp ce restul se distribuie între celelalte patru sintagme.
Topul sintagmelor mediatizate în online include „Taxa Auto” cu 9,9% şi „Mărirea salariilor/creşterea salariilor” cu 1,1%. Spre sfârşitul clasamentului, cu sub 1%, s-au poziţionat „Salvaţi Roşia Montană”- 0,9% şi „Mărirea pensiilor”/”creşterea pensiilor” – 0,7%.
Pentru sintagmele analizate, site-urile au generat cea mai mare parte a vizibilităţii, având o pondere de 85,4% în mediatizare. Ierarhia categoriilor de surse online din acest punct de vedere este completată de Twitter – 7,7%, bloguri – 6,5% şi Facebook – 0,4%.