Potrivit foii de parcurs întocmite de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), arsenalul urmează să fie distrus până la 30 iunie, dar procesul care urmează să conducă la distrugerea lui a încetinit deja, din cauza unor probleme de securitate din Siria, o ţară devastată de război.
Un diplomat prezent la întâlnire a anunţat că planul internaţional privind distrugerea armelor chimice siriene, primul de acest tip, a fost adoptat. Detalii ale planului, deja cunoscut în linii mari, după ce mai multe ţări au prezentat public propuneri de ajutorare, urmează să fie comunicate în mod oficial miercuri dimineaţa.
Directorul OIAC a recunoscut săptămâna trecută că ar putea avea loc „întârzieri uşoare” în implementarea planului, din cauza condiţiilor meteorologice sau în domeniul securităţii. Statele Unite au acceptat să se ocupe de o parte a distrugerii armelor chimice siriene, operaţiune care se va desfăşura în apele internaţionale la bordul MV Cape Ray, o navă aparţinând Marinei americane. Nave daneze şi norvegiene vor escorta două cargouri, la bordul cărora se vor afla containere cu agenţi chimici, de la portul Lattakia către alt port, de unde vor fi transportate către MV Cape Ray.
Damascul a declarat în total 1.290 de tone de arme chimice, precursori sau igrediente. Agenţii chimici cei mai periculoşi urmează să părăsească teritoriul sirian pe 31 decembrie, data-limită, redenumită între timp „data-ţintă”, stabilită de către organizaţie. Italia „a oferit un port de transfer„, însă armele chimice „nu vor atinge teritoriul italian”, a declarat ministrul israelian de Externe Emma Bonino.
Citeşte şi Raport americano-rus: Arsenalul chimic sirian este în mare parte INUTILIZABIL
În total 42 de companii şi-au manifestat interesul, la OIAC, faţă de operaţiunile de distrugere a agenţilor chimici mai puţin periculoşi, inclusiv şase firme din Franţa.
Rezoluţia numărul 2.118 a Consiliului de Securitate al ONU, în virtutea căreia Siria este obligată să-şi distrugă arsenalul chimic, a fost adoptată în septembrie, în urma unor ameninţări cu atacuri din partea americanilor, după comiterea unui atac chimic soldat cu victime în apropiere de Damasc.