„După părerea mea, este necesar ca Putin să înțeleagă că nu va reuși cu această invazie și cu agresiunea sa imperialistă, că trebuie să își retragă trupele. Aceasta este baza pentru discuții”, a declarat Scholz pentru CNN.
Ucraina este pregătită pentru pace, a mai spus cancelarul german.
Întrebat legat de un posibil acord pentru a pune capăt războiului – poate prin faptul că Ucraina ar recunoaște că nu va recuceri Crimeea sau părți din regiunea estică Donbas – Scholz a spus că deciziile pot fi luate doar cu implicarea Kievului. „Nu vom lua decizii în locul lor. Îi sprijinim”, a spus el.
„Le-am spus (Ucrainei) că pot merge pentru aderarea la Uniunea Europeană. Ei lucrează pentru a face progrese în ceea ce privește toate criteriile care sunt importante pentru acest lucru. Cred că ei știu că suntem pregătiți să organizăm un anumit mod de garanții de securitate pentru țară, în vremuri de pace viitoare, dar nu suntem încă acolo”, a continuat Sholtz.
Cancelarul german, Olaf Scholz, a transmis, în urmă cu câteva săptămâni, că Germania a oferit cel mai ajutor Ucrainei, țară distrusă aproape complet de bombardamentele rușilor.
Citește și Volodimir Zelenski, după asaltul Rusiei de la Bahmut: „Mulţumesc întregii armate”
Prezent la summitul de la Bruxelles, Olaf Scholz s-a lăudat că dintre toate țările din Uniunea Europeană, Germania oferă Ucrainei „cel mai mare sprijin financiar şi umanitar, dar şi cel mai concret sprijin în privinţa livrărilor de arme”.
La reuniunea liderilor din UE de la Bruxelles a participat și preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a fost invitat să susţină un discurs în Parlamentul European.
„Menţinem şi întărim această coeziune pregătind mai întâi deciziile în mod confidenţial şi comunicându-le abia după aceea”, a declarat el în Bundestag, camera inferioară a parlamentului federal.