Olaf Scholz a declarat marţi că este posibil ca războiul din Ucraina să nu fie unul scurt, ci ”o confruntare mai îndelungată”, motiv pentru care Uniunea Europeană trebuie să evite măsuri nesustenabile pe termen lung, cum ar fi un embargou energetic împotriva Rusiei.
Olaf Scholz a declarat, cu ocazia întâlnirii cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, că poziţia Guvernului de la Berlin este neschimbată în privinţa opririi importurilor de petrol, gaze şi cărbune din Rusia. „Iar acest lucru este valabil şi pentru ţări care sunt dependente mai mult decât Germania de energia rusească. Nu poate rămâne nimeni descoperit”, a argumentat Olaf Scholz, potrivit publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Cancelarul german a subliniat că sancţiunile trebuie să aibă efecte puternice asupra Rusiei, dar, în acelaşi timp, să fie „gestionabile” de naţiunile europene. „Trebuie să fim destul de clari: nu este vorba despre o decizie pe termen scurt, ci de o abordare pe termen lung. Trebuie să acţionăm astfel încât Europa să devină cât se poate de rapid independentă energetic de Rusia”, a insistat Olaf Scholz.
Citeşte şi: Război în Ucraina: militarii ruşi suferă de degerături şi luptă pentru a avea hrană
„Trebuie să cumpărăm energie de la amici, nu de la inamici; în caz contrar plătim războiul”, a spus la rândul ei Metsola, admiţând că la ora actuală nu toate ţările europene sunt în situaţia de a se putea lipsi de importurile din Rusia.
”Agenda verde nu mai este abordată doar din perspectiva climei, ci şi din cea a securităţii”, a adăugat preşedinta Parlamentului European, potrivit Agerpres.
Pentru a reduce dependenţa faţă de resursele energetice ruseşti, guvernul german are în vedere diversificarea surselor de import şi construirea de noi terminale pentru gaze naturale lichefiate (GNL) – deşi aceste gaze sunt mai scumpe – şi constituirea de rezerve strategice de gaze şi cărbune pentru iarna următoare.