Olaf Scholz a subliniat faptul că ţările membre UE sunt egale, nepunându-se problema de „state de primă clasă sau de a doua clasă„.
„În ultimii 17 ani România a fost un membru mândru şi important al Uniunii Europene. Această decizie, luată în sfârşit să urăm bun venit României în spaţiul comun Schengen, în sfârşit, s-a produs. Târziu, dar pe deplin meritat. Partidul meu, SPD, a sprijinit întotdeauna accesul României la zona Schengen.
Nu există state membre ale Uniunii de primă clasă sau de a doua clasă. Suntem cu toţii o Europa unită”, a declarat Olaf Scholz, sâmbătă, la întrunirea liderilor Partidului Socialiştilor Europeni, care a avut loc la Palatul Parlamentului.
Canceralul federal a vorbit, totodată, despre importanţa sprijinului acordat de UE Ucrainei. Scholz a subliniat faptul că acest sprijin este esenţial pentru menţinerea păcii în Europa.
„Prin urmare, sprijinul nostru pentru Ucraina este esenţial pentru sprijinirea păcii în Europa. Germania este cel de-al doilea cel mai mare suport după Statele Unite. Am alocat 28 de miliarde de euro numai ca sprijin militar şi sunt recunoscător partenerilor, precum România, care fac tot posibilul pentru a ne ajuta.
La o reuniune europeană recentă, am hotărât să sprijinim achiziţia de armament şi muniţie la nivel mondial şi să menţinem interdicţiile şi sancţiunile împotriva Rusiei. De la bun început am spus nu vrem un război între Rusia şi NATO.
Cea mai bună cale de a preveni orice escaladare este descurajarea eficace. De aceea investim mai mult în propria securitate, în propria apărare, în comun ca europeni astfel încât nimeni să nu îndrăznească să ne atace. Asta înseamnă şi că lăsăm deoparte interesele proprii şi construim o industrie a apărării europeană cu adevărat puternică. Aceasta este o sarcină majoră pentru Uniune după alegeri”, a completat Scholz.
Referitor la aderarea unor ţări precum Ucraina, Moldova, Georgia la UE, cancelarul german a menţionat că extinderea este o garanţie a democraţiei şi a păcii.
„Extinderea a fost întotdeauna şi încă este o forţă motrică a democraţiei, păcii şi prosperitatea pe continentul nostru. România este unul dintre cele mai bune exemple în acest sens. Am realizat un avânt nou în procesul de aderare cu ţările din Balcanii de Vest.
Ucraina şi Moldova au deschis în decembrie negocierile pentru aderare, Georgia a devenit ţară candidat. Desigur, aceste ţări trebuie să întrunească criteriile de aderare, însă oamenii din aceste ţări împărtăşesc valorile noastre comune şi au tot dreptul să trăiască în pace şi în libertate ca şi noi.
De aceea este bine că România este de partea noastră atunci când trebuie să insistăm cu procesul de aderare în următorii ani. Sigur, asta trebuie să meargă mână-n mână cu reformele interne la nivelul Uniunii. O Uniune Europeană lărgită nu putea funcţiona cu reguli croite pentru o Uniune mult mai mică”, a mai precizat Olaf Scholz.