Cabinetul a reacţionat la un nou raport UE privind progresele înregistrate de cele două ţări în reformarea sistemului juridic şi combaterea corupţiei.
În document, Guvernul arată că cele două ţări au înregistrat progrese importante, dar că sunt necesare mai multe rezultate concrete pentru a fi siguri că reformele sunt sustenabile şi ireversibile.
Potrivit textului, „aceste rapoarte arată că aderarea la Schengen cu drepturi depline a României şi Bulgariei nu este în cărţi”.
„De asemenea, un subiect discutat a fost legat de sprijinul pe care Lituania l-a dat constant României în ceea ce priveşte accesul în Schengen – acces care, pentru moment, este oarecum suspendat datorită evoluţiilor interne din România – urmând ca în perioada viitoare să vedem care este drumul de urmat pentru scurtarea perioadei până când România va deveni membră a Spaţiului Schengen”, a spus Băsescu, citat de Mediafax.
Consiliul JAI, programat pentru 19-20 septembrie, care trebuia să ia o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost anulat.
Preşedinţia cipriotă a Consiliului Uniunii Europene a anulat reuniunea din 19-20 septembrie a Consiliului JAI din lipsă de „subiecte substanţiale”, însă aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi pe agenda reuniunii JAI din 25-26 octombrie.
„Deoarece nu am avut subiecte care să ducă discuţii substanţiale, am decis, ca Preşedinţie în exerciţiu, să anulăm reuniunea din septembrie a Consiliului JAI. Nu e normal să ţinem o reuniune de Consiliu doar pentru că era în calendarul nostru”, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, Nikos Christodoulides, purtător de cuvânt al Preşedinţiei cipriote a UE.
El a adăugat că subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen se va afla pe agenda Consiliului JAI programat pentru luna octombrie, iar până la următoarea reuniune „mai multe dosare importante vor fi pregătite pentru discuţii substanţiale şi luarea de decizii”.