Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, ar putea fi înlocuit de Zelenski. Nume surpriză pentru noul şef al Armatei

Încă o demitere la nivel înalt urmează să aibă loc în Ucraina în contextul scandalului de corupție. Ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov va fi cel mai probabil demis săptămâna viitoare, susține presa ucraineană, care citează surse guvernamentale și militare.
Filip Stan
05 feb. 2023, 18:00
Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, ar putea fi înlocuit de Zelenski. Nume surpriză pentru noul şef al Armatei

Înlocuitorul lui Reznikov ar fi Kirilo Bodanov, șeful serviciilor de informații militare, care a fost ținta a peste 10 tentative de asasinat. „Crimeea face parte din Ucraina. Este teritoriul nostru. Putem să folosim orice armă pe teritoriul nostru”, declara Kirilo Budanov, șeful serviciilor de informații militare.

Kremlinul îl acuză pe Budanov că este principalul vinovat pentru explozia podului care leagă Rusia de Crimeea, astfel încât ar fi o țintă continuă.

Informațiile privind demiterea actualului ministru vin în contextul în care întregul Minister al Apărării se află în centrul unui scandal de corupție. Presa ucraineană relata în urmă cu două săptămâni că Ministerul Apărării din Ucraina a achiziționat cantități mari de produse alimentare pentru armată la prețuri umflate. O anchetă a Biroului Național Anticorupție este în desfășurare.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a promis duminică „audituri” interne în cadrul ministerului său, ca urmare a unui scandal de corupţie legat de aprovizionarea armatei, în plină invazie rusă, exprimându-se evaziv cu privire la speculaţiile apărute duminică în presa de la Kiev privind înlocuirea sa în funcţie, relatează France Presse.

Reznikov a recunoscut într-o conferinţă de presă că serviciile de luptă împotriva corupţiei din ministerul său „au eşuat în misiunea lor” şi că ele trebuie să fie „restructurate integral”.

Potrivit lui, un „audit intern al tuturor contractelor publice” a fost declanşat şi va exista de asemenea „un audit al asistenţei tehnice internaţionale”, într-un moment în care Kievul primeşte tot mai mult armament occidental.

Reznikov a fost totuşi evaziv cu privire la eventualitatea propriei sale demisii, în timp ce mai multe media ucrainene au evocat această posibilitate. El a afirmat că decizia îi revine preşedintelui Volodimir Zelenski.

Potrivit agenţiei de presă Unian, care citează surse anonime, Oleksii Reznikov ar urma să rămână în echipa guvernamentală, dar la Ministerul Justiţiei, în timp ce titular la Ministerul Apărării ar urma să vină Kirilo Budanov, şeful contraspionajului militar.

Lupte grele la Bahmut. Mica redută simbol al rezistenţei lui Zelenski, gata să cadă în mâinele ruşilor
Ministrul ucrainean al Apărării: Rusia plănuieşte o ofensivă majoră care să coincidă cu marcarea unui an de la începutul războiului în Ucraina

Rusia plănuieşte o ofensivă majoră care să coincidă cu marcarea unui an de la începutul războiului din Ucraina, pe 24 februarie, potrivit ministrului Apărării al ţării, Oleksii Reznikov, potrivit The Guardian.

Vorbind cu presa franceză, Reznikov a avertizat că Rusia va apela la un contingent mare de trupe mobilizate. Referindu-se la mobilizarea generală a Rusiei a 300.000 de soldaţi înrolaţi în septembrie anul trecut, el a susţinut că cifrele de la graniţă sugerează că dimensiunea reală ar putea fi mai aproape de 500.000, scrie The Guardian.

„Nu ne subestimăm inamicul”, a spus Reznikov. „Oficial, au anunţat 300.000, dar când vedem trupele la graniţe, conform evaluărilor noastre, sunt mult mai multe”.

The Guardian nu a putut verifica independent aceste cifre. Miercuri seara, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că forţele ruse încearcă să obţină câştiguri pe care le-ar putea arăta cu ocazia împlinirii unui an de la declanşarea invaziei din februarie şi a publicat date privind situaţia din provincia estică Doneţk.

„S-a remarcat o creştere certă a operaţiunilor ofensive ale ocupanţilor pe frontul din estul ţării noastre. Situaţia a devenit mai dură”, a spus Zelenski în alocuţiune.

Reznikov a spus că ofensiva va fi probabil concentrată în două zone: estul ţării, care a cunoscut lupte grele în ultimele săptămâni, şi în sud.

„Credem că, având în vedere că (Rusia) trăieşte în simbolism, ei vor încerca să încerce ceva în jurul datei de 24 februarie”.

Săptămâna trecută, Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, a avertizat de asemenea că Rusia pregăteşte un val de ofensive pentru a marca debutul invaziei la 24 februarie.

El a susţinut că trupele ruseşti au primit sarcina de a trece „dincolo de graniţele” regiunilor de est Doneţk şi Lugansk.

Doneţk şi Lugansk alcătuiesc Donbasul, o regiune care se învecinează cu Rusia, pe care preşedintele Vladimir Putin a identificat-o drept obiectiv pentru preluarea de la începutul războiului.

Zelenski, avertisment pentru Putin: „Băieţii noştri au început deja să se antreneze pe tancurile Challenger”
Miercuri, cel puţin trei persoane au fost ucise în oraşul Kramatorsk, din est, după ce o rachetă rusească a distrus o clădire rezidenţială.

Guvernatorul regional Pavlo Kirilenko a postat o imagine care părea să arate o clădire cu patru etaje din Kramatorsk, care a suferit daune majore.

„Aceasta nu este o reluare a trecutului, este realitatea zilnică a ţării noastre – o ţară cu răul absolut la graniţele sale”, a scris pe Telegram preşedintele Volodimir Zelenski după atac.

Într-un mesaj pe Twitter, Zelenski a scris: „Singura modalitate de a opri terorismul rusesc este de a-l învinge. Prin tancuri. Avioane de vânătoare. Rachete cu rază lungă de acţiune”.

Spynews
Andrei de la Mireasa, sezonul 7, și iubita lui s-au despărțit după o lună de relație. Care ar fi motivul separării și ce spune și despre Simona
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum să faci carnea pe grătar fără să se lipească. Trucul simplu pe care orice gospodină trebuie să îl cunoască
Capital.ro
UNGURII vor banii românilor. Ungaria face o mutare istorică în 2024
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Noua Comisie Eropeană va fi condusă tot de Ursula von der Leyen. Care sunt candidații propuși de guvernele țărilor din UE?
Adevarul
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Spynews
Ce preț trebuie să plătești dacă vrei să faci plajă pe cearșaf, în Mamaia. Poate fi mai scump decât închrierea unui șezlong
Spynews
Cristina Rotaru de la Insula iubirii, mesaj cu subînțeles, după ce soțul ei, Andrei, s-a sărutat cu ispita Diandra? „Să nu fiu apreciată, iubită...” | FOTO
Evz.ro
Stațiunea de basm din România. Turiștii găsesc aici un Rai
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce s-a descoperit în trupul lui Sorin Nazîru? Filmul morţii fostului portar de la Dinamo
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pensionarii care pot primi 250 de lei în plus de la Casa de Pensii! Ce trebuie să facă până la finalul lunii iulie
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Decizie pentru toți proprietarii de case și apartamente
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel
substantial.ro
NASA și Boeing întârzie întoarcerea astronauților de pe Stația Spațială Internațională din cauza problemelor tehnice ale navei Starliner
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!