Când trupele ruse și-au invadat patria, președintele ucrainean Volodimir Zelensky și prima doamnă Olena Zelenska au refuzat să fugă sau să cedeze, optând în schimb, ca mulți dintre compatrioții și femeile lor, pentru sfidare în fața agresiunii, scrie CNN. În timp ce președintele s-a concentrat asupra luptei militare împotriva forțelor ruse, Prima Doamnă s-a concentrat pe problemele umanitare și ale copiilor, lucrând pentru a crește gradul de conștientizare globală cu privire la suferința ucrainenilor de rând ca urmare a războiului.
Doamnă Primă Doamnă, având în vedere tot ce se întâmplă, cum rezistați dumneavoastră și familia dumneavoastră?
Este ca și cum ai merge pe sârmă: dacă începi să te gândești cum o faci, pierzi timp și echilibru. Deci, pentru a rezista, trebuie doar să mergi înainte și să faci ceea ce faci. Mulți dintre cei care au scăpat singuri de pe câmpurile de luptă, care au văzut moartea, spun că principalul leac după experiență este să acționeze, să facă ceva, să fie de ajutor cuiva. Sunt susținută personal de faptul că încerc să îi protejez și să-i susțin pe ceilalți.
Când ai devenit Prima Doamnă, te-ai angajat să faci din copii o piesă centrală a muncii tale. Cât de devastator a fost să-i vezi pe copii ucraineni, inclusiv pe ai tăi, suferind printr-o zonă de război?
Și așa a fost: copiii și nevoile lor au fost unul dintre principalele domenii ale muncii mele, alături de implementarea de drepturi egale pentru toți ucrainenii. Înainte de război am lansat o reformă a alimentației școlare, pentru a o face gustoasă și sănătoasă în același timp astfel, încât copiii să se îmbolnăvească mai puțin. Cum mă simt acum, întrebi? Simt că am fost aruncați cu ani și decenii în urmă.
Acum nu vorbim de mâncare sănătoasă, ci de mâncare în general. Este vorba despre supraviețuirea copiilor noștri! Nu mai discutăm, ca înainte, care este cel mai bun echipament pentru școli – (în schimb) educația pentru milioane de copii este pusă sub semnul întrebării.
Acesta a afirmat că jumatate dintre copiii ucraineni au fost forţaţi să fugă în străinătate, iar câteva mii au fost răniţi fizic şi psihic. ”Pe 23 februarie (cu o zi înainte ca Rusia să invadeze Ucraina – n.r.), ei erau studenţi europeni obişnuiţi, cu un program şi planuri pentru vacanţe”, a mai afirmat soşia preşedintelui ucrainean. Olena Zelenska a precizat că soţul ei şi echipa lui locuiesc în biroul preşedintelui, iar din cauza pericolului ei i-a fost interzis să stea acolo. ”Aşa că, de mai bine de o lună, comunicăm doar prin telefon”, a mai declarat Olena Zelenska.
Întrebată de ce a rămas în Ucraina, deşi este a doua ţintă a forţelor ruseşti, după soţul ei, Olena Zekenska a declarat: ”Dacă te uiţi cu atenţie, devine clar că fiecare ucrainean este o ţintă pentru ruşi: Fiecare femeie, fiecare copil. Cei care au murit zilele trecute din cauza unei rachete ruseşti (în timp ce) încercau să se evacueze din Kramatorsk nu erau membri ai familiei prezidenţiale, erau doar ucraineni. Aşadar, ţinta numărul unu pentru inamic suntem noi toţi”.
Întrebat dacă are un mesaj pentru mamele din Rusia, soţia preşedintelui ucrainean a afirmat: ”Nivelul propagandei ruseşti este adesea comparat cu propaganda lui Goebbels din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Dar, după părerea mea, îl depăşeşte (…) Acum toată lumea poate vedea crimele de război (…) dar problema este că ruşii nu vor să vadă ceea ce vede întreaga lume (…) Ei nu vor să audă şi să vadă. Nu mă voi mai adresa lor”.
Aceasta crede că este important ca războiul să nu devină o rutină, iar victimele doar nişte statistici. ”Nu vă obişnuiţi cu durerea noastră”, a transmis ea.