Olena Zelenska, interviu în Vogue. După ce și-a petrecut primele luni de război ascunsă, Zelenska a devenit personificarea naţiunii sale – un chip de femeie, de mamă, un chip uman extrem de empatic. Dacă Zelensky s-a aşezat în fruntea unei națiuni de civili care, peste noapte, s-au transformat în combatanți, soţia lui s-a preocupat de emoţiile acestora.
Recent, Zelenska a călătorit la Washington, într-o vizită neoficială, neanunțată. Aici, a întâlnit familia Biden şi pe secretarul de stat Antony Blinken. De asemenea, s-a adresat și Congresului, spunându-le congresmenilor că se află în faţa lor în calitate de mamă şi de fiică, şi abia apoi ca Primă Doamnă. În fața Congresului, Zelenska a arătat imagini cu copii ucraineni care au fost uciși de rachetele rusești, inclusiv un copil de patru ani cu sindrom Down:
„Cer ceva ce nu aș vrea să cer niciodată: cer arme. Arme care nu sunt folosite pentru a purta un război pe pământul altcuiva, ci pentru a ne proteja casa și dreptul de a ne trezi vii în acea casă”, le-a spus Prima Doamnă a Ucrainei parlamentarilor americani.
Tetyana Solovey, fost editor la Vogue Ucraina din Londra, spune că vizita Primei Doamne la Washington a fost critică.
„Vocile feminine din acest război trebuie să fie auzite, trebuie să fie reprezentate”, spune Solovey. Zelenska este „prima care a vorbit despre experiența umană a războiului”. Și prima doamnă a făcut auzită vocea Ucrainei.
„Prezența ei în mass-media întăreşte statutul Ucrainei de ţară care are dreptul de a fi auzită, de a vorbi, de a fi considerată relevantă”, mai spune Solovey.
La începutul lunii iunie, într-una dintre primele ei apariții publice de la invazie, Zelenska a adus un omagiu celor aproximativ 200 de copii ucraineni uciși în război, ținând un discurs în fața unei mulțimi în care se aflau părinți îndurerați în fața Catedralei Sfânta Sofia din Kiev. O lună mai târziu, numărul copiilor ucraineni ucişi ajunsese la 300.
„Toată țara știe poveștile voastre, nu sunteţi singuri. Să nu uitaţi că sunteţi importanţi. Aţi fost cele mai importante fiinţe pentru copiii voştri. Așa că aveţi grijă de voi pentru ei. Şi-ar dori asta”, li s-a adresat Zelenska părinţilor de îngeri. Prima Doamnă și părinții au atârnat, apoi, clopoței în copaci, câte unul pentru fiecare copil.
Olena Zelenska a dezvoltat, de asemenea, o inițiativă care să ajute ucrainenii care au dezvoltat traume. Ea coordonează grupuri de instruire a practicienilor în domeniul sănătății mintale și de instruire a celor din prima linie, inclusiv profesori, farmaciști, asistenți sociali și ofițeri de poliție, să acționeze ca consilieri.
„În general, această inițiativă urmărește să îmbunătățească sănătatea mintală a națiunii”, a explicat Prima Doamnă. Este un răspuns modern la o formă de agresiune veche, un răspuns care privește dincolo de simpla supraviețuire la efectele pe termen lung.
A fi Prima Doamnă pe timp de război nu este un rol pe care Zelenska să fi dorit vreodată să îl joace.
„Îmi plăcea să fiu în culise – mi se potrivea”, a declarat ea pentru Vogue.
„Trecerea în lumina reflectoarelor a fost destul de dificilă pentru mine”.
L-a cunoscut pe soţul ei în liceu, au început să se întâlnească la universitate și au activat în industria divertismentului înainte ca el să câștige președinția Ucrainei în 2019.
În interviul acordat Vogue, la Kiev, Zelenska a fost directă, demnă, elegantă, un promotor subtil al designerilor ucraineni. Într-o zi, a purtat o bluză de mătase ecru cu o fundă de catifea neagră legată la gât și o fustă neagră la jumătatea gambei, iar părul blond cenușiu l-a ţinut strâns într-un coc. A doua zi, a optat pentru blugi largi, pantofi sport albi, cu detalii galbene și albastre, iar în păr a purtat culorile steagului ucrainean.
Zelenska a fost întrebată despre atrocitățile rusești din Bucha.
„Primele săptămâni după izbucnirea războiului am fost doar șocați. După Bucha, am înțeles că a fost un război menit să ne extermine pe toți. Un război de exterminare”, a spus ea.
Oricât ar fi de ciudat să vorbim despre exterminarea ucraineană și moda ucraineană în aceeași conversație, totuși, aceasta este disonanța cognitivă a Ucrainei de astăzi, unde designeri și profesioniști de tot felul se mobilizează în țară și în străinătate pentru a-și susține patria. Acea disonanță cognitivă este valabilă mai ales în Kiev, unde poți savura un matcha într-o cafenea și apoi poți conduce o oră până la Bucha pentru a vizita o groapă comună.
Războiul a afectat-o foarte mult pe Zelenska. Ochii ei se umpleau de tristețe, mai ales când vorbea despre copiii morți, iar uneori se uita pe fereastră și își încrucișa mâinile pe stomac, un gest de autoprotecție. Când Rusia a invadat Ucraina, Zelensky a devenit ținta numărul unu, iar ea și copiii lor ţinta numărul doi.
„Nu mă pot gândi prea serios la asta, pentru că altfel aș deveni paranoică”, a dezvăluit Zelenska.
În dimineaţa de 24 februarie, prima zi de război, Zelenska era la reședința prezidențială din Kiev, cu președintele și cei doi copii ai lor: Oleksandra, 18 ani, și Kyrylo, 9. De luni de zile, administrația Biden avertizase asupra unei iminente invazii ruse. Totuși, nimeni, nici măcar Zelensky, nu se aștepta să se întâmple. Când s-a întâmplat, Zelensky şi-a îmbrăcat costumul, a plecat către birou și a declarat legea marțială. În timp ce tancurile rusești se îndreptau spre Kiev, s-a schimbat în haine militare și a câștigat simpatia eternă a ucrainenilor și admirația lumii întregi nefugând din țară, așa cum a făcut-o unul dintre predecesorii săi, pro-rusul Viktor Ianukovici, când s-a confruntat cu Maidan.
„Am nevoie de muniție, nu de plimbare”, a spus Zelensky, la acea vreme.
În a doua zi de război, Zelensky a filmat un videoclip în afara reşedinţei prezidenţiale. Mesajul lui: „Suntem aici. Suntem la Kiev. Protejăm Ucraina” – i-a inspirat pe ucraineni să facă același lucru. De atunci, în fiecare zi face o informare către naţiune, acest mod de comunicare ridicând moralul ucrainenilor.
Înainte de a deveni președinte, Zelensky a fost un comediant foarte cunoscut, star de film și televiziune, vocea ucraineană a lui Paddington Bear și câștigător al versiunii din țara sa din Dancing With the Stars. Soţia lui a fost scriitoare și editor la serialul său principal de comedie satirică în prime-time și la un spin-off destinat femeilor. Odată ajuns în funcție, Zelensky şi-a adus în administrație mulți colegi și prieteni de televiziune. Acest lucru a iscat valuri de acuzații de incompetență instituțională.
Dar, în timp ce la începutul războiului, Zelensky era vizibil la televiziunile naţionale şi la cele străine, implorând Statele Unite și Europa să trimită arme și ajutor, Zelenska și copiii dispăruseră din peisaj. În acele zile, Zelenska şi-a văzut de îndatoriri, a dat interviuri scrise, încercând să readapteze unele dintre inițiativele ei pentru vreme de război.
„În programul meu zilnic nu exista un moment liber în care să stau întinsă şi să mă gândesc la lucruri rele”, a spus ea. Și-a ajutat fiul cu școala online, ceea ce a fost o provocare pentru că nu au putut să fie online în timp real. Au jucat jocuri de societate și au citit. Ea a recitit 1984 al lui George Orwell.
„Este o coincidență îngrozitoare. Este o imagine a ceea ce se întâmplă în Rusia în aceste zile”, a spus Zelenska pentru Vogue.
Pentru o vreme, Zelenska nu a putut să comunice cu soțul ei sau cu părinții ei. Înainte de război, vorbise cu mama ei la telefon în fiecare zi.
„Nici nu știu cum aș fi supraviețuit în aceste luni dacă am fi fost despărțiți”, a spus ea despre copii. Președintele nu a putut încă să vadă copiii, din motive de securitate.
„Îi este mult mai greu în acest sens. El suferă. Și apoi și copiii mei o fac, pentru că nu se pot vedea”, a spus ea.
Ca atâtea familii ucrainene, și familia Zelensky a fost separată. Aproximativ 9 milioane de ucraineni au fugit din țară de la începutul războiului, majoritatea femei și copii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt obligați să rămână şi să-şi apere ţara.
Când Zelenska a apărut, în sfârșit, în vizorul publicului, împreună cu Prima Doamnă a Americii Jill Biden, pentru a vizita un adăpost pentru persoane strămutate din vestul Ucrainei, aceasta a transmis un mesaj puternic prin apariţia ei – Zelenska devenise un far pentru cetățenii ei și un actor în lupta Ucrainei pentru inimi și minți.
În interviul acordat revistei Vogue, Volodimir Zelensky a declarat că a înțeles de ce milioane de ucraineni au fugit din țară şi şi-a exprimat speranţa că cei care au rămas vor fi modele, începând cu familia lui.
„Pot să o fac pentru o parte a poporului nostru, pentru o parte semnificativă. Dar pentru femei și copii, soția mea aici este un exemplu. Cred că ea joacă un rol foarte puternic pentru Ucraina, pentru familiile noastre și pentru femeile noastre”, a declarat Zelensky.
Războiul a intrat acum într-o fază crucială. Zone întinse din estul și sudul Ucrainei sunt sub ocupație rusă. Zelensky cere mai mult sprijin militar pentru apărare și pentru a recupera teritoriul pe care Rusia l-a ocupat începând din februarie. Atenția internațională a scăzut, în timp ce inflația și prețurile gazelor sunt în creștere la nivel mondial.
Referitor la aceste probleme mondiale, Zelensky crede că nimic nu poate fi mai important decât războiul.
„Voi fi foarte sincer și poate nu foarte diplomat: Gazul nu este nimic. Covidul nu este nimic atunci când îl compari cu ceea ce se întâmplă în Ucraina. Încearcă doar să-ți imaginezi că lucrurile despre care vorbesc se întâmplă cu casa ta, cu țara ta. Te-ai mai gândi la prețurile la gaz sau la prețul energiei electrice? Bătălia trece dincolo de Ucraina. Luptăm pentru lucruri care s-ar putea întâmpla în orice țară din lume. Dacă lumea permite ca acest lucru să se întâmple, atunci nu își susține valorile. De aceea, Ucraina are nevoie de sprijin – sprijin semnificativ”, a spus Zelensky în interviul pentru Vogue.
Citeste si Olena Zelenska, discurs tranşant în Congresul SUA. „Vă cer arme ca să ne protejăm casele!” VIDEO
Războiul i-a afectat mult propria familie.
„Ca orice om obișnuit, am fost îngrijorat de ei, de siguranța lor. Nu am vrut să fie puse în pericol. Nu este vorba despre romantism. Este vorba despre ororile care se întâmplau aici, la periferia Kievului și despre toate acele orori care se întâmplă acum în țara noastră, în teritoriile ocupate. Dar desigur că mi-a fost dor de ei. Mi-am dorit atât de mult să-i îmbrățișez. Mi-am dorit să-i pot atinge. Soţia mea are o personalitate puternică. Și probabil că este mai puternică decât credea că este. Și acest război – ei bine, orice război este probabil obligat să scoată la suprafaţă calități pe care nu te-ai fi așteptat niciodată să le ai”, a declarat preşedintele ucrainean.
Volodimir se emoţionează când vorbeşte despre calităţile soţiei sale, despre relaţia lor.
„Desigur, ea este iubirea mea. Dar este şi cea mai bună prietenă a mea. Ea este și patriotă și iubește profund Ucraina. E adevărat. Și este o mamă excelentă”, şi-a lăudat Zelensky soţia.
Volodimir şi Olena aveau 11 ani când a căzut Zidul Berlinului și erau în liceu când Ucraina și-a câștigat independența, în 1991.
„Am fost adolescenți în ultimele zile ale Uniunii Sovietice. Lumea a început să se deschidă pentru noi. Când cineva ne spune că nu există ucraineni și că un ucrainean este doar un rus rău, nu îl tolerăm. Oamenii care s-au născut în Ucraina independentă au acum 30 de ani. Este o nouă generație. Deci nimeni din Ucraina nu poate înțelege pretextul sau motivele pentru care ruşii ne invadează”, a spus Olena.
Zelenska are o diplomă în Arhitectură, în timp ce soţul ei a studiat Dreptul. Ambii s-au reorientat, însă, către comedia satirică. La început, au avut îndoieli cu privire la câștigarea existenței din comedie. Dar trupa de comedie coordonată de Zelensky câștigase deja o competiție extrem de populară şi avea să câștige de mai multe ori. În 2003, Zelensky și prietenii lui, inclusiv Zelenska, au început Kvartal 95, o companie de producție care a devenit una dintre cele mai mari din lumea vorbitoare de limbă rusă și ucraineană.
În 2015, Zelensky și-a crescut și mai mult profilul jucând într-un serial de televiziune, Servant of the People, în care a intrat în rolul unui profesor de liceu, un critic nemilos al clasei politice. Ulterior, banalul profesor se trezește ales președinte al Ucrainei. Câțiva ani mai târziu, Zelensky avea să facă acest lucru realitate, câștigând președinția în faţa lui Petro Poroșenko.
Decizia lui Zelensy de a candida la peşedinţia Ucrainei nu i-a picat deloc bine soţiei lui.
„I-am respectat alegerea și am înțeles că acesta a fost un pas important pentru el. În același timp, am simțit că viața mea și viața familiei mele se vor schimba radical. Schimbarea ar fi de lungă durată și destul de complexă. Știam că va fi mult de lucru pentru mine și am avut dreptate”, a declarat Prima Doamnă.
În timpul interviului, Zelenska şi-a amintit cu plăcere de anii dinaintea războiului și dinaintea să fie Primă Doamnă. A mers la un concert Adele la Lisabona, a mers cu prietenii la Cracovia pentru a vedea Maroon 5, a fugit într-un weekend la Barcelona, s-a uitat la filme cu întreaga familie (Forrest Gump l-a văzut „de milioane de ori”, iubește Legends of the Fall și The Bridges of Madison County. Ca toţi ucrainenii, şi-ar dori să-şi reia viaţa de dinainte de război.
„Mă simt izolată. Nu pot vizita liber ceea ce vreau să vizitez. În zilele noastre, să mergi la cumpărături este un vis care nu poate fi realizat. Este o sarcină dificilă pentru că simți în mod constant această povară a responsabilității”, a mai spus Zelenska.
Iar eforturile ei dau roade, căci ucrainenii o iubesc.