Olena Zelenska a povestit publicaţiei TIME despre experienţele ucrainenilor şi cum le-a fost dată peste cap viaţa de la invazia ruşilor, pe 24 februarie.
”Oare ce ar putea copiii noştri să facă acum, după ce au trecut prin teribila experienţă a agresiunii ruseşti? Copiii aceştia nu sunt crescuţi pentru un război, nu au învăţat să urască pe cineva. Sunt mii de copii. Să-i ajutăm să se vindece este prima sarcină pe care o avem”, spune Prima Doamnă a Ucrainei, pentru revista americană.
Soţia lui Volodimir Zelenski a vorbit despre Programul naţional pentru sănătate mintală şi suport psihosocial, care este menit să-i ajute pe ucraineni să facă faţă stresului post-traumatic cauzat de război. „Pot fi consecinţe complexe pentru ţara noastră”, crede Zelenska, făcând referire la trauma care se adânceşte în minţile şi corpurile tuturor afectaţi de invazia rusească.
Şi nu va fi uşor, mai spune Prima Doamnă, întrucât, fosta ţară sovietică se confruntă cu o stigmă în ceea ce priveşte mersul la psiholog, psihiatru şi sănătate mintală.
„Nu folosim termeni care includ cuvânt „psiho”. Ucrainenii asociază practica psihoterapiei cu spitalele de stat pentru boli mintale, care îi izolează pe cei bolnavi de restul soceităţii. O mare parte din această stigmă îşi are rădăcinile în URSS, unde generaţii de ucraineni au fost crescuţi cu ideea că trebuie să-ţi ascunzi emoţiile şi traumele. Atitudinea era: Rezolvă-ţi-o, treci peste, iar dacă te plângi, înseamnă că eşti slab.”, a spus Zelenska.
Soţia lui Zelenski îşi aminteşte că ea şi copiii nu şi-au dorit să plece când bombele au lovit prima oară ţara, la ora 6 dimineaţa, pe 24 octombrie. Plus că nu voiau să lase în urmă cealaltă parte a familiei: doi câini, o pisică şi un papagal nevrotic pe nume Kesha. Dar nu au avut încotro, întrucât ruşii declarau că primul lor obiectiv este prinderea lui Zelenski şi a familiei sale.
În prezent, Olena şi copiii locuiesc separat de Zelenski. Abia în luna mai au reuşit să se vadă. „A fost emoţionant. Atât vă pot spune”. Acum, îl văd doar la televizor.
Zelenska mai spune, totodată, că 15 milioane de familii ucrainene (44%) sunt separate în prezent din cauza războiului, iar asta afectează sănătatea psiho-emoţională, mai ales a copiilor. 8 milioane de oameni (majoritatea femei şi copii) au trebuit să plece din ţară, pentru a rămâne în viaţă, în timp ce taţii şi soţii au rămas pentru a lupta cu ruşii.
Unii oameni şi-au pierdut copiii, iar mulţi micuţi au rămas orfani. „După patru luni de război, nimeni dintre noi nu este bine”, conchide Prima Doamnă.