Veste bombă despre salariile a mii de români

Specialiştii din domeniul medical au solicitat la interviul de angajare salarii cu 20% mai mari faţă de cât au oferit angajatorii din sistemul privat pe parcursul anului 2018, o arată un studiu efectuat în ianuarie 2019 de către MEDIjobs, cea mai mare platformă de recrutare in domeniul medical din România.
Iulian Tudor
29 ian. 2019, 11:25
Veste bombă despre salariile a mii de români

Diferenţa între veniturile aşteptate de candidaţii din domeniul medical şi cele oferite de către companii a crescut faţă de anul 2017, atunci când valoarea acesteia era de 15%, conform ultimului raport similar realizat de compania MEDIjobs, scrie capital.ro. Conform unui comunicat de presă, datele din 2018 arată că, în momentul în care şi-a negociat salariul, un medic specialist român a solicitat în medie o sumă cu 13% mai mare decât bugetul alocat de către angajator – în jur de 8400 de lei net este salariul dorit în medie de medici versus salariul oferit în medie de angajatori de aproape 7400 de lei net. În cazul medicilor specialişti, diferenţa între cererea şi oferta salarială a scăzut faţă de anul 2017, atunci când medicii specialişti cereau în medie cu 30% mai mult decât salariile oferite de angajatori.

Citeşte şi Scandal pe dosarul Olguţei Vasilescu, propunerea transmisă de premierul Dăncilă pentru Ministerul Dezvoltării

În topul celor mai bine plătite specializări se află Anestezie şi Terapie Intensivă, acolo unde salariile lunare pot ajunge până la 17.000 lei net, Oncologie medicală cu salarii de până la 12.000 lei net, Medicină de Urgenţă cu salarii în jur de 10.000 de lei net, Radiologie cu salarii în jur de 10.000 de lei (iar radiologii care obţin competenţe specifice precum CT sau RMN pot ajunge în medie la salarii de 15.000 lei net), Cardiologie cu salarii de 9000 lei net şi Medicină de laborator, cu salarii medii de 8000 de lei net. Nevoia pieţei de medici formaţi pe aceste specialităţi este foarte mare, ceea ce determină angajatorii să ofere salarii mai ridicate în aceste domenii. La polul opus, cele mai mici salarii sunt oferite medicilor specialişti în medicină generală (4500 lei net), medicină de familie (5000 lei net) şi medicina muncii (între 4000 şi 5000 lei net).

Diferenţele între salariile medicilor nu se înregistrează doar între specialităţi, ci şi intre regiunile geografice ale ţării. Mai specific, în vestul ţării, salariile oferite de către angajatori sunt în medie cu aproximativ 25% mai mici decât cele oferite în Bucureşti. Situaţia stă diferit pentru regiunea Moldovei, acolo unde salariile oferite medicilor pot fi cu până la 30% mai mari decât cele oferite în capitală. Acest decalaj este cauzat de deficitul mare de medici specialişti din zona Moldovei.

Totodată, angajatorii din oraşele mici şi mijlocii sunt dispuşi să ofere salarii mai mari decât cei din principalele oraşe precum Bucureşti, Cluj sau Timişoara. În aceste cazuri, lipsa personalului medical atrage de la sine o creştere substanţială a ofertei angajatorilor, din dorinţa de a atrage candidaţii. De exemplu, un medic specialist oftalmolog poate primi un salariu de 10.000 de lei net în Satu Mare; un medic specialist pediatru poate primi un salariu de 12.000 de lei net în Baia Mare, iar un medic specialist pe diabet poate primi până la 9000 de lei net în Târgovişte. În plus, pe lângă beneficiile de ordin financiar, medicii specialişti pot lua în considerare relocarea în oraşe mai mici pentru alte beneficii precum: asigurarea cazării, decontarea costurilor de transport, prime salariale, program flexibil şi altele.

Din acelaşi studiu reiese şi faptul că medicii specialişti sunt dispuşi să îşi schimbe locul de muncă pentru o ofertă salarială cu aproximativ 1000 de lei mai mare decât venitul realizat la locul de muncă anterior.

Diferenţele apărute la negocierea nivelului salarial sunt valabile şi în cazul celor care doresc să ocupe un post de asistent medical generalist. Candidaţii pentru această poziţie isi doresc un salariu cu aproximativ 22% mai mare decât sunt dispuse companiile să ofere, o diferenţă între cerere şi ofertă de două ori mai mare decât cea publicată în raportul similar din 2017. Una dintre principalele cauze ale acestei diferenţe este determinată de nealinierea angajatorilor din sistemul privat de sănătate la măririle din grila de salarizare din sistemul public de sănătate, care au avut loc în primul trimestru al anului trecut. Cel mai mare decalaj între cererea şi oferta salarială se observă la asistenţii medicali cu experienţă pe Bloc Operator, diferenţa fiind de 30% dintre salariile dorite de candidaţi (aproximativ 5000 de lei net) şi salariile oferite de angajatori pe acest post (aproximativ 3800 lei net).

În ceea ce priveşte asistenţii medicali care profesează pe secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, aceştia îşi doresc salarii de aproximativ 5000 de lei net, în vreme ce oferta angajatorilor ajunge la 4000 de lei net, decalajul între cerere şi ofertă fiind de aproximativ 25%.

Aşteptările salariale ale asistenţilor care profesează pe celelalte secţii din cadrul spitalelor private se ridică la 4000 de lei net, fiind cu aproximativ 14% mai mari decât salariile oferite în medie de angajatori, aproximativ 3500 de lei net.

În cazul asistenţilor debutanţi, aceştia şi-ar dori ca primul salariu să pornească de la valoarea de aproximativ 2000 de lei net, în medie, în vreme ce angajatorii sunt dispuşi să ofere în medie 1600 de lei net, decalajul între cerere şi ofertă fiind de aproximativ 25%. Nu în ultimul rând, în cazul asistenţilor cu experienţă pe ambulatoriu, decalajul înregistrat între cerere şi ofertă este de 20%, candidaţii aşteptându-se în medie la salarii de 2500-2800 de lei, iar angajatorii fiind dispuşi să ofere în medie în jur de 2300 de lei net.

Asistentii medicali sunt dispuşi să îşi schimbe locul de muncă pentru o ofertă salarială cu aproximativ 300-500 de lei mai mare decât venitul realizat la jobul actual.

În ceea ce priveşte infirmierii, aşteptările salariale în anul 2018 s-au ridicat la aproximativ 2500 de lei net, însă, oferta din partea companiilor s-a plasat în jurul valorii de 1700 de lei net, în medie, decalajul între cerere şi ofertă fiind cel mai mare din sistemul medical, de aproximativ 47%. Aceleaşi aşteptări salariale din partea candidaţilor şi aceleaşi oferte din partea angajatorilor au fost valabile şi în cazul brancardierilor, diferenţa între cerere şi ofertă fiind tot de aproximativ 47%. Nu în ultimul rând, în cazul moaşelor, aşteptările salariale se ridică la 5000 de lei net, iar angajatorii oferă în medie aproximativ 4500 de lei net, decalajul dintre cerere şi ofertă fiind de 11%.

Datele din studiu au fost colectate direct din platforma www.medijobs.ro, în urma centralizării aşteptărilor salariale ale peste 25,000 de candidaţi şi ofertelor ale peste 900 de companii pe parcusul anului 2018. Acestea au fost analizate într-un mod obiectiv de către echipa de specialişti în recrutare a MEDIjobs România.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu aruncă bomba înainte de alegeri: „Nu e o certitudine că voi intra în turul 2!”
Spynews
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament
Fanatik.ro
Cum trebuie să așezi antenele routerului Wi-Fi ca să ai un semnal bun la internet. Greșeala pe care multe persoane o fac
Capital.ro
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Playtech.ro
Soția lui Emil Boc, apariție de senzație. A făcut furori pe podiumul de modă. Cum arată Oana și cu ce se ocupă
DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță data oficială a aderării la Schengen
Adevarul
Destrămarea URSS, KGB și relația cu NATO în anii ‘90. Fostul șef al diplomației ruse dezvăluie adevărul din culise
wowbiz.ro
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă au răsunat în curtea cimitirului, înainte ca sicriul să fie coborât în groapă
Spynews
Carmen Grebenișan a recunoscut că a fost înșelată de fostul soț, Alex Militaru. Motivul pentru care a încercat să își salveze căsnicia după infidelitate
Spynews
Elwira Petre le-a pregătit o surpriză de proporții fetițelor ei! Soția lui Mihai Petre le-a pregătit un cadou pe care l-a ținut în casă 16 ani: ”Mi s-a părut superbă” | FOTO
Evz.ro
⁠Carmen Grebenișan, fără ascunzișuri. Cum arată vedeta în costum de baie
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Carambol cu 16 mașini pe o stradă din Alba Iulia. Traficul în zonă a fost restricționat
Cancan.ro
Cine este Corina Bode, soția lui Honorius Prigoană. Cu ce se ocupa tânăra înainte să-l cunoască
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. Lumea e în lacrimi: Pierderea pe care o simțim este incomensurabilă
StirileBZI
Meteorologii Accuweather anunță ninsori viscolite! Pe ce dată se întâmplă
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe sicriul fiicei sale, abia se mai ține pe picioare
substantial.ro
Dezbatere electorală de trei ore și douăzeci de minute la Digi24 cu Lasconi, Hunor, Geoană, Diaconescu și Simion
MediaFlux
PUTIN a APROBAT NOUA DOCTRINĂ MILITARĂ! PREGĂTIRI de al TREILEA RĂZBOI MONDIAL?
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine beneficiază de indemnizație la pensie de 50%