Ministrul Muncii: Creşterile salariale în Educaţie şi Sănătate, amânate pentru martie din cauza amendamentelor de creştere a salariilor

Majorările salariale în Educație și Sănătate au fost amânate pentru martie 2018 deoarece au fost depuse foarte multe amendamente la proiectul Legii salarizării unitare de creștere a salariilor unor bugetari și trebuie respectată anvelopa de 32 miliarde lei, până în 2020, explică ministrul Muncii și Justiției Sociale, Olguța Vasilescu, pe pagina sa de Facebook.
Romania TV
08 iun. 2017, 11:50
Ministrul Muncii: Creşterile salariale în Educaţie şi Sănătate, amânate pentru martie din cauza amendamentelor de creştere a salariilor

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, explică într-o postare pe pagina sa de Facebook de ce au fost amânate creşterile salariale în Educaţie şi în Sănătate până în luna martie a anului viitor:

De la 1 Martie, cresc în continuare salariile celor din Educație, până la limita de 50 la sută și în Sănătate unde se urcă direct pe grilă din 2022. De ce au fost amânați până în martie? Pentru că au fost multe amendamente de creștere a salariilor unor bugetari, iar noi trebuia să respectăm anvelopa de 32 miliarde până în 2020. După calcule, aceasta a fost decizia„, a scris Olguța Vasilescu.

Aceasta reiterează că Legea respectă programul de guvernare cu 56% creșteri salariale, pe medie, până în 2020, și că anvelopa bugetară până în anul 2020, care se adaugă celor 68 de miliarde în plată la nivelul anului 2017, este de 32 miliarde, iar până în 2022 de 43 miliarde lei.

De asemenea, ea subliniază că „în baza de jos a piramidei salariale sunt cele mai mari creșteri, care ajung și la 300% în apărare. Aproximativ 60% dintre bugetari vor avea salarii duble. La mai puțin de 3% scad, pentru că erau atât de mari încât dacă nu se tăiau, dezechilibrele nu se corectau nici în 2022. Legea se aplică de la 1 iulie, nu de la 1 ianuarie 2018 cum afirmă unii lideri de sindicat. Anul acesta se aplică administrației locale, salariile fiind aprobate în consiliile locale și județene”.

Olguța Vasilescu mai explică faptul că „nu toate salariile demnitarilor cresc. La miniștri, conducerea Parlamentului, președinte, consilieri miniștri etc scad”.

Ministrul Muncii menționează că nu primarii și președinții de CJ aprobă salariile, ci consiliile care aprobă întregul buget, iar până acum doar salarizarea era impusă de lege, nu prin hotărâre.

E primul pas spre descentralizarea reală. Organizațiile din administrație au aprobat în unanimitate acest text de lege, deși au și primari sau președinți de CJ liberali. Există o grilă și la administrație, dar fără cuantum. Nu se poate plăti secretara mai mult decât juristul pentru că grila stabilește o ierarhie. Cu certitudine nu se poate depăși salariul viceprimarului sau vicepreședintelui CJ, după caz”, mai explică Olguța Vasilescu.

Aceasta reiterează că raportul este de 1 la 12, față de 1 la 15 cum era până azi, sau de 1 la 13 „cum anunțau liberalii ca ar vrea să facă legea. Nu au făcut-o, deși au anunțat ca la 1 Martie o introduc în Parlament”, precizează ministrul Muncii.

Aceasta reamintește că în 2017 s-au făcut deja majorări salariale în cuantum de 6 miliarde lei: în educație, sănătate, administrație, cultura, agenții de mediu, OPC, IMM etc.

Deci, a spune că doar la demnitari crește de la 1 iulie e minciună. De fapt, la ceilalți au crescut înainte de 1 iulie prin ordonanțe de urgență„, mai scrie Olguța Vasilescu, adăugând că se mai fac majorări salariale și săptămâna viitoare, la categorii care au rămas fără creșteri anul acesta, pe o ordonanță care este la Camera Deputaților.

În ceea ce privește voucherele de vacanță și norma de hrană, ministrul Muncii reiterează că anul acesta se dau în continuare tichete de masă și voucherul de vacanță, care au aplicabilitate până anul viitor, iar voucherul de vacanță acordat anul acesta va putea fi folosit până în septembrie 2018. De anul viitor, din decembrie, se acordă în bani, în sporuri salariale, contravaloarea voucherului și a două norme de hrană, acestea totalizând încă trei salarii minime pe economie.

Referitor la vechime (gradații), Olguța Vasilescu precizează că se aplică separat de ceea ce apare în grilă, iar la suma care totalizează salariul plus vechimea se aplică sporurile, ceea ce presupune o creștere a venitului și că niciun spor nu s-a tăiat. Dimpotrivă, au fost adăugate la sănătate, apărare, ordine publică etc.

„Au fost corectate prin ordonanțe de urgentă disfuncțiile din apărare-ordine publică. De exemplu, solda de funcție a crescut la nivelul salariului minim, iar sporurile au crescut procentual cu aceasta, deci nu mai sunt la nivelul anului 2009, prin ordonanța de urgență aflată în vigoare de luna aceasta, iar sistemul de acordare a gradațiilor din această familie ocupațională s-a modificat prin legea salarizării. Deja, venitul soldaților și polițiștilor va crește și vor vedea luna viitoare”, mai scrie Olguța Vasilescu.

Proiectul de lege privind salarizarea personalului bugetar a fost votat miercuri de plenul Camerei Deputaților, for decizional.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Acesta este cel mai vechi drum din Europa. Este considerat o minune preistorică
Capital.ro
Dispar banii cash! Politica fără numerar. Avertisment pentru cei cu bani la saltea
Playtech.ro
Ce sărbătoare este pe 29 decembrie. Puțini credincioși își amintesc de masacrul celor 14.000 de prunci
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Vladimir Putin va avea soarta lui Bashar al-Assad în 2025, spune liderul Legiunii „Libertatea Rusiei”
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
Zi cu probleme meteo. Zonele din România care vor fi afectate
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
kanald.ro
O femeie a fost strivită de propria mașină, în Mureș! Cum s-a produs întreaga tragedie
Cancan.ro
S-a facut PRAF si a cazut pe jos! Vedeta de la noi s-a facut de rusine, in fata tuturor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Ordin UE pentru toate telefoanele mobile. Lege nouă din 28 decembrie. România aplică regula urgent
StirileBZI
Modificări importante la pensii din ianuarie 2025! Sunt vizați românii care au muncit în Germania
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Atacuri cibernetice DDoS asupra site-urilor Ministerului Afacerilor Externe și aeroporturilor din Milano
MediaFlux
Se dau AMENZI pentru CEI care STAU LA BLOC. Gestul BANAL, dar INTERZIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alexandru cel Mare: descoperirea câmpului de luptă de la Granicus – cum a început cucerirea Imperiului Persan