„FMI vine cu noi propuneri de austeritate pentru romani, dar PSD nu poate merge pe abordarea strict contabiliceasca a functionarilor internationali. Deşi în ultimii 2 ani PSD a realizat cele mai mari cresteri de pensii şi salarii, în continuare sunt români care trăiesc în sărăcie, fiind necesară continuarea creşterii veniturilor. Economia este dinamică şi dezvoltarea aduce mai multe venituri. Si nu e pentru prima oară când estimările FMI se dovedesc eronate„, scrie, pe Facebook, fostul ministru al Muncii.
Lia Olguţa Vasilescu precozează că FMI face referire la faptul că aplicarea legii pensiilor ar duce la adâncirea deficitelor, însă, în fapt, creşterea punctului de pensie la 1.265 de lei din septembrie 2019 nu are legătură cu aplicarea legii pensiilor.
„Noua lege a pensiilor este prevăzută să intre în vigoare şi să se aplice efectiv din 2022, acum vorbind doar de cresterea punctului de pensie conform programului de guvernare aprobat de parlament. Deficitul bugetar va fi si anul acesta sub 3% aşa cum s-a stabilit în legea bugetului. FMI s-a înşelat în nenumărate rânduri în această privinţă, în anii precedenţi. De exemplu, FMI estima un potenţial de creştere de 2% pentru economia României în perioada 2013-2017. Realitatea a arătat că România a avut creşteri economice mult mai consistente; 3,5% în 2013, 2,9% în 2014, 3,7% în 2015, 4,8 in 2016% şi 6,9% în 2017„, araă fostul ministru.
Fostul ministru al Muncii mai transmite că, în ceea ce priveşte critica FMI privind programul Prima Casă, acesta are impact bugetar zero.
„Nu angajează NICIO RESURSĂ de la BUGET prin urmare nu are cum să reprezinte un factor de dezechilibru. Subvenţionarea dobânzilor din acest program este acoperită din încasările suplimentare provenite de la sistemul bancar. Taxele asupra veniturilor băncilor sunt folosite pentru ca românii să poată obţine credite avantajoase. Mai mult, acest program reprezintă o pârghie importanta a dezvoltării şi implicit a creşterii veniturilor, susţine/încurajează investiţiile, dezvoltă puternic industria construcţiilor dar şi a domeniilor adiacente – mobilă, electrocasnice etc, determină apariţia de noi locuri de muncă.
Aşadar, evaluarea FMI este nesusţinută de realitate şi în această privinţă! Ca mai totdeauna! Sa nu uitam ca dupa ce au fost propuse guvernarii PNL, in 2010, masurile de austeritate, iar economia a luat-o la vale, specialistii FMI au recunoscut ca s-au inselat. Pe nervii si banii romanilor! Nici de data asta nu par prea documentati!„, conchide Lia Olguţa Vasilescu.
Reacţia fostului ministru al Muncii vine după ce FMI a recomandat, în concluziile misiunii care s-a aflat în România pentru vizita de evaluare a economiei, moderaţie fiscală şi înăsprirea politicilor monetare, subliniind importanţa şi nevoia de investiţii publice, precum şi corelarea creşterilor salariale cu productivitatea.