Olguța Vasilescu o desfiinţează pe Raluca Turcan. Social-democrata spune că actualii guvernanţi mint cu neruşinare şi îi acuză că nici măcar nu au citit legea salarizării.
„Eu cred ca acesti oameni fie mint cu nerusinare fie nici macar n-au citit legea salarizarii. Se zice de sporuri de 80%? Sa citeasca art 25 din legea salarizarii, spune ca nu pot trece mai mult de 30% sporurile cumulate pe ordonatorul de credite. Noi pentru asta am avut demonstratii de strada. Deci de unde scot toate aberatiile astea nu-mi dau seama, dar nu din lege. Puteti intreba pe oricine de la resurse umane”, a declarat Lia Olguța Vasilescu.
„Noi am pornit de la salariul unui functionar din Ministerul Muncii de 2.000 de lei si salariul unui functionar de la Ministerul de Finante era 6.000 de lei. N-am putut in 2017 intr-un singur an sa le uniformizam pe toate si atunci s-a dat in fiecare an cate 25% din diferenta, asta inseamna ca in 4 ani sa se uniformizeze. Ei inghetand legea salarizarii in 2021 cand trebuia sa se faca unitatea in sistemul bugetar, nu fac altceva decat sa lase inechitatile”, a mai spus aceasta.
De altfel şi colegul de partid al Olguţăi Vasilescu, cel care a succedat-o pe aceasta în funcţie, Marius Budăi, spune că nu sunt sporuri abuzive în salariile bugetarilor. Marius Budăi a explicat că sporurile încasate de bugetari sunt justificate și nu există niciun fel de abuzuri în modul de calculare al acestora. Referindu-se la exemplul sporului de calculator, dat ca exemplu de mulți dintre politicienii din coaliția de guvernare, Marius Budăi susține că, în realitate, acesta „nu există”.
„PSD susţine ce a scris în legea salarizării unitare şi anume că toate categoriile de sporuri nu trebuie să depăşească, să rămână plafonate la un nivel de 30% din tot ceea ce înseamnă pătură salarială, să spunem aşa (…). Dacă sunt abuzuri şi depăşesc acele 30%, trebuie îndreptate, dar să vorbeşti în România anului 2021, de exemplu, din arcul guvernamental să spui că ar mai exista sporul de calculator, care nu există sub nicio formă, pentru că acel spor a fost cu ani în urmă, când ştim cu toţii că acele monitoare de calculator nu numai că îţi afectau vederea, dar emiteau şi radiaţii puternice, şi tot ceea ce înseamnă spor în România, că vorbim de angajaţi la privat, că vorbim de angajaţi la stat, aceste sporuri, îl auzeam pe Florin Cîţu spunând că sporurile trebuie legate de performanţă. Este total eronat. Sporurile se dau pentru condiţii deosebite de lucru sau pentru program de noapte sau pentru persoanele cu dizabilităţi. Premiile se dau pentru performanţă suplimentară faţă de fişa de post. Deci este total eronat. Neputinţa şi austeritatea pe care o impune un Guvern nu trebuie justificat, din punctul meu de vedere, prin a pune în antiteză categorii sociale din România”, a declarat Marius Budăi.
Citeşte şi: Raluca Turcan anunță o nouă lege a salarizării. Va fi gata în anul 2022 și va elimina mai multe sporuri