Olguţa Vasilescu a declarat, în exclusivitate la România TV, că problema ridicării vârstei de pensionare se punea în jurul forurilor europene ăncă din vremea în care era ministru al Muncii, ideea fiind acum reluată odată cu venirea la guvernare a noii coaliţii.
„Speranta de viata la barbati este de 71 de ani. Cu alte cuvinte, daca creste varsta de pensionare, barbatii se vor putea bucura de pensie maximum un an.
Eu am avut aceste discutii la Bruxelles si s-a pus pe tapet exact acest lucru, sa crestem varsta de pensionare si am spus ca nu avem cum, nici nu s-ar vota asa ceva si nici nu ne-am asuma.
Le-am spus atunci colegilor de coalitie, Liviu Dragnea, Tăriceanu, cine mai era prezent, ca, daca mi se va cere sa fac acest lucru, in secunda doi eu imi dau demisia. Cand am auzit prima data acum discutiile, mi-am adus aminte imediat ca spre asta se tinde. Este momentul sa ne opunem inca de acum, pentru ca dupa aceea oamenii incep sa se obisnuiasca. Aceste masuri au fost trecute in PNRR, ceea ce inseamna ca, daca se aproba, 5 ani nu mai pot fi schimbate.
In PNRR trebuiau trecute alte lucruri, m-am si bucurat cand am auzit de irigatii. In prima varianta ne-am bucurat, puteam sa facem aproape tot, iar pe ultima varianta nu mai putem face nimic. Tot ce s-a pus acolo nu ne ajuta absolut deloc cu nimic, ci majorritatea banilor vor merge spre consultanta.
Nu ne ajuta cu nimic, dar inseamna obligativitatea de a modifica doua sisteme importante, cel de pensii si cel de salarizare. Nu vad de ce ar trebui sa mai creem o institutie care, vezi-Doamne, sa ne ajute pe noi sa construim spitale, din moment ce eu deja am construit un spital municipal la Craiova, inaugurat in 2017.”, a spus Olguţa Vasilescu.
Primarul Craiovei s-a referit şi la reglementările europene care tind spre interzicerea mineritului de cărbuni şi a producerii energiei fosile.
„Probabil ca da si este o lege necesara pe care am sustinut-o si noi. Noi avem Complexul Energetic Oltenia, care nu stim daca va mai functiona. Vestile de la Bruxelles sunt foarte proaste, in cativa ani se vor interzice mineritul de carbuni si energia fosila. Si atunci vorbim de 20.000 de oameni care sunt in aceasta industrie, fara sa ai nicio alternativa pentru ei, nu ai dezvoltat turismul, desi zona este fantastic de frumoasa.
Si atunci, ce poti sa faci cu ei? Macar sa le dai posibilitatea sa se pensioneze cu cativa ani mai devreme.”, a adăugat Olguţa Vasilescu.
„Cresterea economica trebuie sa se vada in primul rand in buzunarul cetateanului. Si-au batut joc de legea salarizarii, in 2021 trebuia sa fie ultima crestere pentru bugetarii cu salarii mici si se uniformizau salariile. Exact atunci au sistat cresterea si asta a afectat in primul rand bugetarii cu salarii mici.”, a mai spus primarul Craiovei.