Fostul ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu spune că a vorbi despre ieşirea la pensie la 70 de ani „este ca şi cum ai recunoaşte că de fapt nu mai vrei să mai plăteşti nicio pensie în România”. „E ca şi cum familia pensionarului ar primi la pachet primul talon de pensie cu certificatul de deces. În nicio ţară din Uniunea Europeană vârsta de pensionare nu ajunge la 70 de ani”, afirmă Vasilescu.
„Cresterea contributiei la 6% pentru pilonul II de pensii afecteaza pensia de stat, pentru ca se dimineaza procentul cotizat pentru pilonul I. Nu pilonul I e Caritas, ca statele nu dau niciodata faliment, ci pilonul II poate fi Caritas. Dupa 10 ani de contributie la Pilonul II, e informatie pretioasa, in contul mediu al unui roman s-au strans 6.671 de lei. Daca maine ar iesi la pensie si ar trebui sa primeasca 12 ani pensie, speranta de viata medie calculata, rezulta o pensie lunara de 46 de lei, adica 10 euro, asta este pensia medie pe Pilonul II. Daca s-ar dubla inseamna o pensie de 20 de euro. Cine se asteapta la o pensie decenta care sa compenseze pensia de stat se insala amarnic”, a zis Lia Olguta Vasilescu.
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, susţinea recent că este necesară reformarea rapidă a sistemului de pensii, pentru că, altfel, celor născuţi după 1970 nu va mai avea cine să le plătească pensiile., întrucât nu vor mai fi bani. „Este momentul să venim cu o viziune pe termen lung”, a spus Cîţu, precizând că „cârpeli s-au tot făcut de 30 de ani”.
Potrivit acestuia, trebuie o reformă a sistemului de pensii: „Trebuie să luăm o decizie foarte rapid despre reforma sistemului de pensii. Nu se întâmplă peste noapte, durează cam 10 – 15, poate 20 de ani, să reaşezăm situaţia. (…)Trebuie să reformăm întreg sistemul de pensii că, fără o refromă clară, nu vor mai fi bani. Este momentul să venim cu o viziune pe termen lung. Pe termen scurt, cârpeli s-au tot făcut de 30 de ani”.
Cîţu a afirmat că în acest an contribuţia la Pilonul 2 este menţinută la 3,75%, iar din 2021 va fi 5% şi va creşte, dar „nu este suficient”.
Lia Olguţa Vasilescu a spus că, în prezent, persoanele care doresc să continue munca după vârsta de pensionare pot fie să rămână în funcţie cu acordul angajatorului, fie să se pensioneze şi apoi să se reangajeze.
„În actuala variantă însă, poţi primi şi pensie şi salariu. Varianta PNL obligă să optezi: fie pensie, fie salariu, nu se poate şi una, şi alta şi asta este valabil şi pentru mediul privat, nu numai pentru bugetari, pentru că automat toţi românii vor opta pentru venitul cel mai mare, adică pentru salariu, adică nu pentru pensie, şi astfel toată lumea va ajunge să muncească până la vârsta de 70 de ani, ca să nu mai spun că opţionalul anunţat astăzi va deveni, în foarte scurt timp, cel mai probabil obligatoriu”, a afirmat Vasilescu, duminică seară, într-o conferinţă de presă.
Ea a spus că se poate cere o statistică de la Ministerul Educaţiei pentru a se vedea câte cadre didactice care au vârsta legală de pensionare sunt încă la catedră, mai ales în zonele rurale, unde este foarte greu de găsit personal calificat.
„Speranţa de viaţă a bărbaţilor este de 71 de ani, să vii şi să vorbeşti despre ieşirea la pensie la 70 de ani este ca şi cum ai recunoaşte că de fapt nu mai vrei să mai plăteşti nicio pensie în România. E ca şi cum familia pensionarului ar primi la pachet primul talon de pensie cu certificatul de deces. În nicio ţară din Uniunea Europeană vârsta de pensionare nu ajunge la 70 de ani. Cele mai mari vârste de pensionare sunt în Franţa – 66 de ani şi 9 luni, Italia – 66 de ani şi 7 luni, Portugalia – 66 de ani şi cinci luni şi este inutil să vă amintesc ce proteste sunt la ora actuală în Franţa din cauza faptului că se discută despre această vârstă de pensionare”, a mai spus Vasilescu.