„În perioada când se negociază contractul colectiv de muncă, liderii de sindicat s-au angajat scris că nu vor declanşa niciun conflict de muncă. La ora 17.00 vineri este anunţat Ministerul Educaţiei că se intră în grevă generală de către FSLI, se blochează examenele naţionale, iar luni s-au trezit unele şcoli fără profesori la catedră. Foarte puţini, este adevărat, dar gândiţi-vă că sunt nişte copii în această ţară care suferă pentru că trebuie să reia acest examen. S-au pregătit, emoţii… (…) Au anunţat Inspectoratul Şcolar sau ministerul când nu mai era nimeni, iar luni dimineaţă nu s-au putut trimite alţi profesori. Ok, ai intrat în grevă, boicotezi, dar nu se poate să nu anunţi, să nu avertizezi”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, duminică seară, la România TV.
Întrebată despre o eventuală sancţionare a acestor profesori, Olguţa Vasilescu a spus că nu ştie ce decizie va lua ministrul Educaţiei în această privinţă, însă are toate prerogativele legale ca să îi sancţioneze disciplinar.
Ministrul a vorbit şi despre creşterile salariale din sistemul de învăţământ.
„De la data de 1 martie, la profesori au crescut salariile cu 20 la sută. (…) Profesor cu studii superioare debutant, sub doi ani – în decembrie 2016 avea 1.057 de lei net, iar în ianuarie 2018 avea 2.098 de lei. E o creştere dublă. Profesor studii superioare gradul doi, între 18 şi 22 de ani vechime, de la 1.854 de lei în decembrie 2016, la 2.345 de lei ianuarie 2018. Profesor învăţământ primar studii superioare gradul întâi 2.994 de lei la 4.465 în ianuarie 2018. La universitar, 6.302 la 7.051 în ianuarie 2018. Eu zic că sunt creşteri”, a spus Vasilescu.
Cadrele didactice membre ale FSLI din 1.100 de unităţi de învăţământ au boicotat simularea examenului de evaluare naţională din 5 martie, angajaţii din educaţie recurgând la această formă de protest din cauza nemulţumirilor majore şi a lipsei de răspuns din partea Guvernului, dar şi a liderilor celor două Camere din Parlamentul României, la solicitările lor.
Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, spunea atunci că profesorii au dreptul să protesteze, dar acest protest „nu trebuie să ducă la o suferinţă asupra elevilor”, afirmând că, dacă boicotul profesorilor este un conflict de muncă, atunci „nu prea s-a respectat legislaţia în vigoare legată de conflictul de muncă”.
„Eu nu am înţeles dacă suntem în faţa unui conflict de muncă în care trebuia să respectăm nişte termene, faptul că un contract colectiv de muncă este în renegociere şi prin semnătura liderilor de sindicat s-au angajat să nu deschidă conflict de muncă în perioada de 60 de zile, cât este renegocierea, sau nu este conflict de muncă, şi atunci înseamnă că este o problemă disciplinară”, a spus ministrul.