Olivia Steer și Mircea Cărtărescu s-au contrazis pe Facebook cu privire la scrierea corectă a cuvântului „dragă”.
Ulterior, Olivia și-a cerut scuze pentru că l-a corectat pe profesor în mod eronat și a recunoscut că, într-adevăr, vina îi aparține fiindcă ea e cea care nu a verificat dicționarul înainte.
„Îi datorez domnului Mircea Cartarescu scuze publice pentru faptul că l-am suspectat si acuzat că nu cunoaște forma de dativ (feminin, singular) a adjectivului „dragă”. Domnia sa are dreptate cînd spune că nu am consultat înainte DOOM-ul, pentru a mă asigura că adjectivul cu pricina este variabil, cu doar trei forme, iar nu cu patru, cum credeam eu, și – prin urmare – articolul „-i” se atașează formei unice de plural („dragi”). Greșeala mea e evidentă și absolut regretabilă. Mea culpa!”.
Totuși, soția lui Andi Moisescu i-a transmis scriitorului că nu e în măsură să le recomande urmăritorilor săi să se vaccineze anti-Covid.
În apărarea mea, nu pot să spun decît că am fost or-bi-tă de cerificatul de vaccinat al domnului Cărtarescu, dar mai ales de îndemnul domniei sale către toți cititorii săi de a se imuniza cu un vaccin experimental, pentru ale cărui efecte secundare anticipate (în mod oficial) producatorii au fost exonerați de raspundere penală și financiară, în mai toate statele lumii, în contradicție cu legile si regulile de etica medicală, universal valabile.
Domnul Cărtarescu este cu adevărat liber să își asume orice risc personal, dacă dorește, vaccinîndu-se cu vaccinuri experimentale, care nu au trecut testele de siguranță. Legea îi permite să se joace cu propria sa viață, ca un ruletist dintr-un roman de groază, iar noi nu ne putem opune. Dar, înainte să facă recomandări periculoase mulțimilor însetate de modele autentice, a consultat lista cu efectele secundare ale noilor vaccinuri? Sau a presupus, la fel ca mine, în postarea de ieri, că știe bine, ceea ce nu știe nimeni, pe de-a-ntregul, în momentul de față? Iar dacă le-a citit și le cunoaște gravitatea, este, oare, corect și moral să îndemne oamenii să își pună în pericol sănătatea și viața, prin injectarea unui ser atît de controversat, care face obiectul monitorizărilor oficiale atente, vreme de doi ani, de aici înainte?
Nu știu sigur nici un raspuns la aceste întrebări, firește. Ceea ce știu însă e că toți putem greși. Și asta și facem, de cele mai multe ori. Unii pot face erori de imagine și gramaticale (minore sau nu), alții de conșiință sau, în cel mai bun caz, de entuziasm nejustificat”, a spus Olivia Steer.
Totul a început după ce Mircea Cărtărescu i-a anunțat pe urmăritorii săi de pe Facebook că s-a vaccinat anti-Covid și i-a îndemnat și pe ei să facă la fel. Acest lucru pare să o fi deranjat foarte tare pe Olivia Steer, care ani de zile s-a arătat împotriva vaccinării, susținându-și teoriile la fiecare apariție publică.
„Marele profesor, filolog și scriitor, nominalizat la Premiile Nobel, Mircea Cărtărescu, nu știe că dativul – feminin – singular pentru „draga” este „dragei” și folosește, în schimb, nominativul – masculin – plural – articulat „dragii”, când se referă la Ioana Pîrvulescu.
Nu-i bai: bine că știe sigur, da’ sigur!, cum stă treaba cu vaccinurile și ne sfătuiește cu înțelepciune, cum să gafă … aaa … facem ca el!”, a scris Olivia Steer pe pagina sa de Facebook.
La scurt timp a venit și replica lui Mircea Cărtărescu, care a asigurat-o pe soția lui Andi Moisescu că în zeci de ani de activitate a învățat să folosească dicționarul atunci când nu e sigur de ceva și că varianta pe care a folosit-o este cea corectă. Totodată, scriitorul punctează faptul că nu înțelege legătura dintre limba română și vaccinarea, de care a amintit ea.
„Doamnă Olivia Steer, tocmai fiindcă sunt nesigur, după 40 de ani de carieră ca scriitor și universitar, în privinta subtilităților limbii române, mai consult dicționarele din când în când. Am aflat astfel din DOOM că genitivul și dativul corect de la „dragă” e „dragii” și nu „dragei”.
Sigur că asta n-are nici o importanță, fiecare poate spune cum crede că e bine. Ce nu e frumos e că pe o bază atât de măruntă îmi puneți la-ndoială toată munca dintr-o viață de om. Chiar dacă aici aș fi greșit, dumneavoastră tot n-ați fi avut dreptate.
Nu mai vorbesc de legătura pe care-ați făcut-o cu vaccinarea, cu care greșelile de limbă n-au nimic a face”, i-a răspuns Mircea Cărtărescu.