„Letonia şi România au redus amândouă deficitul sub 3% anul trecut, 2012, şi se menţin sub valoarea de referinţă în previziunile pentru 2013 şi 2014. De aceasta, ambele ţări par a fi ferm pe drumul către o corectare sustenabilă a deficitului lor excesiv şi deci se îndreaptă spre ieşirea din procedura de deficit excesiv”, a declarat Olli Rehn în cadrul unei conferinţe de presă.
Celor două ţări li s-ar putea alătura şi Lituania, care a avut în 2012 un deficit aproape de valoarea de referinţă de 3%. „Cum datoria sa este sub 60% din GDP ar fi eligibilă pentru regula care ia în calcul costul net al unei reforme sistemice naţionale. De aceea, Lituania poate fi o candidată pentru abrogarea procedurii”, a adăugat Rehn.
„Din cele 20 state aflate prezent în procedura de deficit excesiv, am putea avea trei candidate evidente la ieşirea din procedura de deficit excesiv – România, Letonia şi Lituania – iar alte două state, Italia şi Ungaria, pot realiza şi ele acest lucru, cu condiţia să rămână pe drumul consolidării fiscale”, a concluzionat înaltul oficial european.