„Dacă în ceea ce priveşte majorarea plafonului pentru servicii de la 15.000 la 30.000 de euro şi pentru lucrări publice la 100.000 de euro pentru primării mai există o logică, de a flexibiliza şi a da posibilitatea acestora de a nu sta la mâna unui întreg birocratism, este inacceptabil şi inadmisibil ca toate companiile de stat să fie în procesul de acordare a lucrărilor prin încredinţare directă şi nu prin licitaţie publică. Această măsură contravine oricărei reguli normale de gestionare a banului public, contravine normelor europene şi deschide fără dubii calea spre cheltuirea iraţională şi ilegală a banului public. Este o direcţie de nepermis şi de neadmis”, a declarat Ioan Oltean.
El s-a referit la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind atribuirea contractelor de achiziţie publică.
Subiectul a fost abordat, în aceeaşi conferinţă de presă, şi de senatorul Cristian Florian (PDL).
„Cu alte cuvinte, de acum înainte primăriile vor putea face reparaţii de grădiniţe, şcoli, drumuri fără licitaţie. Situaţia este mai alarmantă în cazul regiilor autonome şi companiilor naţionale, acestea vor putea încheia orice contract fără a da nicio explicaţie, după propriile lor reguli. Nici măcar nu vom mai afla de existenţa acestor contracte, pentru că nu vor mai apărea în sistemul electronic de achiziţii publice. Dacă într-un sistem oarecum echilibrat, transparent, controlat de ANRMAP, mai existau derapaje, vă daţi seama ce se întâmplă într-un sistem lipsit de transparenţă, în care ANRMAP este lipsită de pârghii de control la încheierea acestor contracte, având un drum clar spre desfiinţare”, a spus Florian.
El a atras atenţia că se elimină principiile fundamentale în ceea ce priveşte cheltuirea banului public: principiul transparenţei, principiul nediscriminării şi al asigurării unei pieţe concurenţiale.
„PDL va sesiza Comisia Europeană cu privire la acest demers al Guvernului Ponta de a desfiinţa piaţa concurenţială, transparenţa în ceea ce priveşte achiziţiile publice, cheltuirea banilor publici”, a spus Florian.
Pragul valoric în limita căruia instituţiile publice pot încheia contracte prin achiziţie directă, fără licitaţie, a fost dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro pentru produse şi servicii şi ridicat de la 15.000 euro la 100.000 euro pentru lucrări, plafoane valabile începând cu luna iulie acest an.
Majorarea substanţială a limitei valorice pentru achiziţiile directe a fost pregătită atât de fostul Guvern Boc, cât şi de actualul Executiv, dar decizia a fost de fiecare dată amânată, pe fondul criticilor publice.
De această dată, însă, ridicarea pragului a fost aprobată în Camera Deputaţilor, printr-un amendament introdus de reprezentanţi ai grupurilor parlamentare PSD, PNL şi minorităţilor naţionale la o ordonanţă aprobată de Guvern la sfârşitul anului trecut privind modificarea sistemului de achiziţii publice, şi a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu, urmând să fie aplicată începând cu luna iulie a acestui an.