„Vreau să îmi exprim încrederea în instituţiile statului că vor face efectiv dreptate şi că nu va exista niciun fel de abuz. M-am prezentat la DNA cu convingerea că îmi fac datoria de simplu cetăţean şi am luat act de faptele care mi se impută. Mi-am exprimat întreaga disponibilitate de a colabora şi de a avea o atitudine constructivă, în sensul de a clarifica orice fel de faptă care mi se pune în sarcină, rămânând ca la sfârşit fiecare să îşi exprime şi să-şi susţină propria poziţie. Vă asigur, însă, că, cel puţin prin prisma datelor pe care le deţin în momentul acesta, nu mă simt vinovat faţă de niciuna dintre cele şase fapte enumerate în actul de sesizare şi de informare”, a spus Oltean, citat de Agerpres.
Liderul PDL consideră că faptele pentru care este cercetat penal nu au caracter de infracţiuni.
„Pot să vă spun în mod cert că nu sunt fapte care să aibă, în opinia mea, caracterul de infracţiuni. Vă dau un singur exemplu dintre faptele enumerate în rezoluţia procurorului de caz: în perioada martie-aprilie 2011 numitul Ioan Oltean şi-a exercitat influenţa în vederea alocării de fonduri pentru lucrări la drumul Orosfaia-Milaş (localităţi din judeţul Bistriţa-Năsăud – n.r.). Sau că mi-am exercitat influenţa pentru alocarea de sume mai mari pe HG 577 pentru judeţul Bistriţa-Năsăud. Sau vă mai dau un singur exemplu: că mi-am exercitat influenţa în vederea atribuirii preferenţiale a unor sume de bani pentru proiecte către comunele Chiuza, Rebrişoara, Căianu Mic (conduse de primari PSD – n.r.)”, a explicat Oltean.
El spune că intervenţiile pe care le-a făcut au fost în calitate de deputat, dar au respectat litera legii.
„Niciodată nu am cerut săvârşirea unor fapte care să contravină legii, dar cu certitudine am manifestat nu numai acum, ci întotdeauna interes pentru alocarea de resurse financiare pentru judeţul Bistriţa-Năsăud pe căi legale, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare”, a adăugat preşedintele PDL Bistriţa-Năsăud.
Întrebat în legătură cu acuzaţia de favorizare a infractorului, în sensul că ar fi anunţat două persoane că a doua zi urmau să fie percheziţionaţi la domiciliu de către procurorii DNA, Oltean a negat că ar fi furnizat astfel de informaţii.
„Eu nu lucrez la DNA, deci nu am cum să mă pronunţ în privinţa aceasta. Pot să vă asigur că nu am avut informaţii legat de descinderile sau percheziţiile pe care DNA urma să le facă în Bistriţa. Nu am avut şi nu am prieteni acolo (la DNA – n.r.). Ca atare, nu am dat niciun fel de informaţii nimănui”, a afirmat Oltean.
În ceea ce priveşte cererea Monicăi Macovei ca să-şi dea demisia din funcţia de vicepreşedinte al PDL, Oltean a precizat că în acest moment nu este încălcată nicio prevedere din statutul partidului şi că, dacă va ajunge să fie trimis în judecată, nu va aştepta ‘recomandări’ pentru a se suspenda din funcţie.
„Întotdeauna am fost un om care a ţinut la PDL. Sunt membru fondator al acestui partid şi am fost întotdeauna în litera şi spiritul statutului şi sunt şi acum în litera şi spiritul statutului. În momentul în care, prin faptele mele, voi fi în conflict cu litera statutului, nu voi aştepta să-mi dea nimeni sfaturi sau să-mi facă recomandări, pentru că voi şti ce voi avea de făcut. (…) Eu sunt o persoană incomodă prin felul meu de a fi, nu numai în PDL, în viaţa de zi cu zi sunt persoană incomodă, să ştiţi, dar asta este, n-am ce face”, a spus Oltean.
Ioan Oltean a adăugat că, deşi are o relaţie foarte bună cu preşedintele PDL, Vasile Blaga, acesta din urmă rămâne ‘un preşedinte exigent, care ţine mai mult la partid decât la membri’, astfel că nu se aşteaptă la tratamente preferenţiale.
Potrivit unui comunicat al DNA din data de 12 septembrie, procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de Ioan Oltean, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii funcţiei de vicepreşedinte/secretar general al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată, şi infracţiunea de favorizarea infractorului.