Un cutremur cu magnitudinea de 3,0 s-a produs, marți după-amiază, în Oltenia, Gorj. În ziua de 21 martie 2023, la ora 17:06:37 (ora locală a României), s-a produs în OLTENIA, GORJ, un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.0, la adâncimea de 15 km, conform Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului INCDFP.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 16 km NV de Târgu Jiu, 66 km NE de Drobeta-Turnu Severin, 70 km S de Hunedoara, 84 km S de Deva, 97 km E de Reșița, 99 km V de Râmnicu Vâlcea.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a afirmat că dacă a fost un cutremur peste 7 grade în 1977 în această zonă, nu ştie nimeni când va fi următorul cutremur major, dar a menţionat că este normal să ne gândim că o zonă seismică va avea cândva un cutremur.
“Nu vine pentru că noi avem proba că vine, dar vine pentru că toate zonele seismice ajung să aibă cândva un cutremur. Dacă a fost în zona asta un cutremur de peste 7 grade în 1977, absolut nimeni dintre noi nu ştie când va fi următorul şi dacă următorul va de 7, de jumătate, de 7,2, de 6,8, dar faptul că o zonă seismică va avea cândva un cutremur este normal să ne gândim la acest lucru. Nimeni nu poate vă prezică şi vă spună că va fi peste o lună, peste două, peste trei. Nimeni nu ştie. Poate să fie mult mai târziu şi sperăm să fie mult mai târziu pentru că dacă e mult mai târziu avem timp să facem consolidarea”, a declarat Arafat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă.
El a explicat că rolul serviciilor de urgenţă este să fie pregătite pentru scenariul cel mai grav.
Cutremur de 7 grade în Ecuador. Mesajul centrului SUA de avertizare de tsunami
Luni după amiază, un cutremur cu magnitudinea de 4,9 s-a produs, luni după-amiază, în Târgu-Jiu, municipiul de reședință al județului Gorj. Seimsul s-a produs la ora 16:02 (ora României), la adâncimea de 15 km, conform INFP.
Cutremurul s-a produs la 16km NV de Targu Jiu, 66km NE de Drobeta-Turnu Severin, 70km S de Hunedoara, 84km S de Deva, 97km E de Resita, 99km V de Ramnicu Valcea.
Cutremur cu magnitudine 4,9 în Gorj, anunţă INFP
Un cutremur cu magnitudine 4,9 s-a produs luni după-amiază în judeţul Gorj, fiind resimîit şi în alte zone. ”În ziua de 20.03.2023, 16:02:16 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.9, la adâncimea de 15 km”, transmite INFP.
Cutremurul s-a produs la 16km NV de Targu Jiu, 66km NE de Drobeta-Turnu Severin, 70km S de Hunedoara, 84km S de Deva, 97km E de Resita, 99km V de Ramnicu Valcea.
Două cutremure cu magnitudinea peste 5 s-au produs în februarie în judeţul Gorj, fiind urmate de sute de replici a căror intensitate a scăzut constant.
Cutremur după cutremur în Turcia, este panică în zonele deja calamitate
Cutremur în România, în zona seismică Vrancea, Buzău. Seismul a fost resimțit în mai multe orașe. Potrivit INFP, în ziua de 20 Martie 2023, la ora 23:49:25 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.7, la adâncimea de 140km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 56km SE de Sfantu-Gheorghe, 57km NV de Buzau, 58km E de Brasov, 68km V de Focsani, 70km N de Ploiesti, 97km NE de Targoviste
Raed Arafat: „Deci exista probabilitatea, dar cine se aştepta să vină două cutremure peste 7 la un interval foarte scurt de timp”
“Rolul serviciilor de urgenţă în mod deosebit şi Protecţiei Civile este să fie pregătită pentru scenariul cel mai grav chiar dacă ştim că este cel mai puţin probabil. Ne pregătim pentru el, ne pregătim nu pentru că ştim că vine, dar este o posibilitatea să vină un astfel de scenariu. Dacă noi eram siguri că nu va veni sau va veni un cutremur mic, domnul ministru nu ar fi cheltuit sute de milioane de euro din bugetul de stat şi din fondurile europene să consolideze clădirile, că atunci nu am fi avut nicio problemă. Şi uitaţi-vă în Turcia ce s-a întâmplat. Nimeni nu se aştepta să fie şi a venit, ştiau că este în zona seismică. Deci exista probabilitatea, dar cine se aştepta să vină două cutremure peste 7 la un interval foarte scurt de timp. De fiecare dată poate să apară un element care să crească gravitatea. Noi avem obligaţia să ne pregătim pentru aceste lucruri imprevizibile. Nu avem voie să stăm liniştiţi, noi, ca autorităţi de protecţie civilă. Asta nu înseamnă că suntem convinşi că va fi. Dar o zonă care a avut cutremur cel mai probabil va mai avea. Când va fi, nimeni nu ştie şi sperăm să fie foarte departe de noi”, a mai declarat şeful DSU.