Scandalul este cunoscut pe plan local ca „furtul secolului”. O sumă echivalentă cu a opta parte din PIB-ul acestei foste republici sovietice sărace a fost furată de la trei dintre cele mai mari bănci ale sale între 2012 și 2014.
O investigație în legătură cu frauda bancară a identificat în jur de 40 de persoane care fie au beneficiat de schemă, fie au facilitat-o, însă majoritatea nu au fost încă numite în mod public.
Instanța l-a găsit pe Platon vinovat de delapidarea unei părți din banii care au dispărut — circa 800 de milioane lei moldovenești (42 milioane dolari) — de la creditorul Banca de Economii, care ulterior a falimentat.
Conform hotărârii judecătorului, el trebuie să ramburseze banii și să execute o pedeapsă de 18 ani de închisoare.
Platon, care se consideră în continuare nevinovat, a declarat că este victima unei vânători de vrăjitoare.
„Uitați-vă în ochii mei, domnilor judecători. Nu vă este rușine? Acesta nu este un verdict, este un proces spectacol politic”, a spus el după ce a fost citită sentința, potrivit Reuters.
Un fost prim-ministru, Vlad Filat, a fost de asemenea condamnat la închisoare în legătură cu această înșelătorie, în care banii ar fi dispărut în urma unor tranzacții dubioase către conturi offshore.
Scandalul a declanșat proteste stradale, Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană au înghețat ajutorul, moneda națională, leul, s-a depreciat la niveluri record și inflația a urcat la două cifre.
Mulți cetățeni moldoveni cred că și alți membri ai elitei pro-UE în afară de Filat au fost de asemenea implicați, sau cel puțin complici, în schemă.
Platon a fost reținut în iulie 2016 și este suspectat separat de implicare într-o operațiune de spălare de bani condusă de ruși, prin care au fost trecuți în jur de 22 miliarde de dolari bani rusești prin sistemul financiar moldovean în perioada 2011-2014. El respinge și acuzațiile în acest caz.
Lui Platon i s-a refuzat dreptul de a participa la cea mai mare parte a procesului din cauza unui presupus comportament neadecvat ce a inclus insultarea judecătorilor.
Avocatul său, Eduard Rudenko, a declarat că aceasta și alte restricții impuse apărării constituie o încălcare a drepturilor constituționale.