Deschiderea a fost marcată de membrii asociației care, îmbrăcați în uniforme din perioada Primului Război Mondial, au intrat în dialog cu copiii și părinții acestora privind evenimentele petrecute în urmă cu 100 de ani.
„Această reconstituire istorică a fost gândită în contextul marcării celor 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial și ne dorim ca acțiunea noastră să reprezinte un moment dedicat omagierii sacrificiului făcut de înaintașii noștri„, a declarat pentru AGERPRES Aurel Stănică, cercetător în cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) „Gavrilă Simion”.
Deschiderea taberei militare a fost urmată de o prezentare a detașamentului, o scurtă demonstrație de instrucție de front după regulamentele de epocă. În jurul orei 23,30, după închiderea taberei, membrii detașamentului urmează să coboare cu torțele aprinse în centrul orașului, în semn de omagiu pentru cei care au luptat în Dobrogea în urmă cu 100 de ani.
Acțiunea găzduită de Muzeul de Istorie din Tulcea este organizată de Asociația Pro Noviodunum, în cadrul proiectului „Istoria retrăită”, finanțat de Primăria municipiului Tulcea.
Și celelalte instituții din subordinea ICEM „Gavrilă Simion” au organizat evenimente inedite pentru publicul care le va păși pragul.
Astfel, Muzeul de Etnografie și Artă Populară va găzdui momente folclorice susținute de elevi ai Liceului de arte „George Georgescu”, iar Casa Avramide le va oferi vizitatorilor posibilitatea de a participa la concerte de muzică clasică, dar și de a desena.
„Deocamdată, ne antrenăm pentru a înscrie Tulcea în Cartea Recordurilor cu lucrarea semnată de cei mai mulți autori„, a afirmat Paul Tocanie, șeful Complexului Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean.
Accesul în instituțiile muzeale din municipiu este permis până la ora 23,30.