Porcul de Crăciun a început deja să fie la mare căutare în rândurile românilor. Anunțurile de vânzare ale crescătorilor au împânzit deja internetul. Prețul diferă de la crescător la crescător.
Dacă unii crescători cer 11 lei pe kilogramul în viu, alții cer 23 de lei.
”Aţi văzut că dacă iei un kilogram de carne din magazin şi o pui la prăjit, rămân 400 de grame. Una e carnea de porc crescut acasă şi alta ce cumperi din magazin. Din import, de unde vine”, spune o crescătoare de porci, potrivit observatornews.ro.
“Cresc porci ca amator, dar un preţ corect şi decent la ora actuală în luna octombrie este între 15 şi 18 (lei/kg n.r.). În zona Sibiului se dă la 11 .. 12 lei/kg. Acum, un preţ de 23 per kg e cam ridicat, fără supărare. De Crăciun 30?”, este anunțul unui crescător pe rețelele de socializare.
“Eu de ani buni cumpăr porc din satul unde am casă la ţară… dar n-am auzit de asemenea preţuri gigantice! Anul trecut am luat cu 15 lei/kg de la un sătean. Anul acesta am arvunit tot cu 15 pentru Crăciun de la altul. Oameni normali care vând cu preturi normale! Iar porci sunt crescuţi cu porumb şi grâu la ei în gospodărie”, scrie un alt crescător.
În supermarketuri mușchiulețul de porc se vinde cu 46 de lei kilogramul, iar pulpa dezosată costă 24 de lei. Se așteaptă ca prețul cărnii de porc să crească pe măsură ce se apropie Crăciunul. Dragooș Frumosu, expert în industria alimentară , preconizează o creştere cu minim 10% per kilogram de sortiment de carne de porc.
Potrivit MADR, preţul mediu la porcine pe kg în viu, în săptămâna 39 (23 – 29.09.2024) este de 8,40 lei/kg” – 02.10.2024.
Dincolo de siguranța alimentară, medicii venerinari explică și care este greutatea ideală pe care trebuie să o aibă porcul care este sacrificat. Acesta ar trebui să cântărească între 90 și 120 de kilograme. Animalele mai mari, de 150-200 de kilograme au foarte multă grăsime