Omar Haissam a fost luat din arest şi dus cu o dubă albă de la Penitenciarul Rahova la Tribunalul Bucureşti pentru a fi audiat la interogatoriu într-un dosar de înşelăciune şi delapidare, potrivit România TV.
La tribunal se judecă cererea procurorilor DIICOT privind arestarea preventivă a sirianului într-un dosar în care este acuzat de aceste infracţiuni ce au ca rezultat un prejudiciu de 20 de milioane de euro.
Vineri dimineaţa, o dubă albă escortată de trupe antitero, l-a luat pe Haissam pentru a-l duce în faţa judecătorilor. Este pentru a doua oară de la aducerea sa în România când Haissam apare în faţa judecătorilor. Prima oară, procesul a fost amânat.
Ajuns în faţa judecătorilor Tribunalului Bucureşti, către ora 10:00, Omar Hayssam le-a cerut în primul rând magistraţilor să dispună ca şedinţa de judecată să se desfăşoare cu uşile închise, fără public. Omar şi-a justificat cererea către judecători prin faptul că „una spune” el, şi „alta apare la televizor„. Magistraţii i-au respins însă cererea.
Apoi, Hayssam a cerut o nouă amânare a judecăţii, invocând acelaşi motiv pe care l-a invocat şi la primul termen, acela al „lipsei de apărare”. El le-a spus judecătorilor că familia lui nu a reuşit să îi găsească un avocat bun. Şi Această cerere a inculpatului a fost respinsă de completul de judecată al Tribunalului Bucureşti, iar lui Omar Hayssam i s-a adus un avocat din oficiu.
Mă doare sufletul când românii spun despre mine că sunt terorist
Totuşi, s-a aflat că sirianul vorbise la telefon cu un avocat cunoscut, care îi ceruse să îi trimită unele documente legate de procesul în care este acuzat, însă avocatul i-a spus că nu poate să se prezinte în instanţă la acest termen deoarece se află în concediu.
La înfăţişarea de ieri în faţa instanţei penale a Tribunalului Bucureşti, Omar Haissam a făcut declaraţii patetice. El le-a spus judecătorilor, la un moment dat, că este foarte trist din cauza faptului că românii îl consideră un terorist. „Mă doare sufletul când românii spun că sunt terorist. Eu nu sunt terorist. Eu am creat locuri de muncă„, a spus sirianul. El s-a plâns procurorilor că, deşi a creat 5.000 de locuri de muncă în România înainte să plece din această ţară.
Sedinţa de judecată de vineri a durat aproximativ o oră, iar Omar Hayssam nu a dat declaraţii în faţ instanţei. La sfârşitul şedinţei el le-a spus doar judecătorilor că va coopera cu toate instituţiile statului pentru a-şi demonstr nevinovăţia. El a cerut de asemenea să se rejudece toate dosarele pe care le-a aut până acum.
Vineri, Hayssam urmează să afle dacă va primi şi un mandat de arestare de 29 de zile în dosarul de delapidare. Siiranul a fost condamnat până acum, în total, la 43 de ani de închisoare, în diferite dosare.