Schimbprile radicale ale nivelului apelor sunt suficiente pentru a paraliza orașele de coastă, cum ar fi New York, Miami sau Mumbai, și pentru a provoca migrația a sute de milioane de oameni, mai susţin oamenii de ştiinţă.
În mod normal, schimbările ar trebui să aibă loc de-a lungul a sute până la mii de ani. Însă din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră provocate de om, topirea ghețarilor va fi accelerată și se va produce în numai câteva decenii, arată un studiu publicat în revista Nature.
Nou record al crizei climatice. Vara 2020, cea mai calda din istorie în emisfera nordică
Cercetătorii mai atrag atenția că topirea completă a ghețarilor din Antarctica ar ridica nivelul oceanelor cu 58 de metri.
Una dintre cele mai alarmante concluzii ale oamenilor de știință este că aceste creșteri ale nivelului mărilor și oceanelor devin dramatic mai mari cu fiecare grad în plus la media globală.
Temperatura medie a suprafeței Pământului a crescut deja cu un grad față de sfârșitul secolului al XIX-lea, suficient pentru a provoca fenomene extreme – valuri de căldură letale, secetă și cicloni tropicali – și mai severe. O temperatură mai mare cu 1-2 grade Celsius peste media din era preindustrială ar duce la creșterea nivelului mărilor și al oceanelor cu 1,3 metri pentru fiecare grad în plus. Iar o temperatură mai mare cu 2-6 grade Celsius peste acest punct de referință, ar fi devastatoare. Mările s-ar ridica cu 2,4 metri pentru fiecare grad în plus. În acest caz, schimbările climatice ar distruge civilizația și ar redesena harta lumii, spun oamenii de știință.
La o creștere a temperaturilor de peste 6 grade Celsius, mările și oceanele s-ar ridica cu 10 metri pentru fiecare grad în plus. Asta ar face topirea calotei glaciare ireversibilă, iar oceanele ar atinge niveluri nemaivăzute de milioane de ani.
„În cele din urmă, arderea cărbunilor și a petrolului determină dacă și când sunt trecute pragurile critice de temperatură în Antarctica. Și chiar dacă topirea gheții are pe o perioadă lungă de timp, nivelurile respective de dioxid de carbon pot fi deja atinse în viitorul apropiat”, a spus co-autorul studiului, Anders Levermann, un cercetător la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic.