Omenirea este amenințată de foamete. Care sunt fenomenele care vor produce lipsa hranei

Planeta este amenințată de foamete. Rafturile goale din supermarket-uri în timpul pandemiei de COVID-19 a evidențiat preocuparea generată de lipsa alimentelor.
Alina Costache
23 oct. 2023, 09:23
Omenirea este amenințată de foamete. Care sunt fenomenele care vor produce lipsa hranei
Omenirea este amenințată de foamete. Fenomenele care vor duce la lipsa alimentelor

Întreaga omenire este amenințată de foamete. Acest lucru a devenit cu adevărat o preocupare în rândul populației în timpul pandemiei de COVID-19, atunci când aprovizionarea cu alimente a fost îngreunată în numeroase țări. Ar putea fi repetată o astfel de situație?

S-a efectuat un studiu care a inclus un sondaj desfășurat printre 58 de experți brtianici de top în domeniul alimentar. Aceștia provin din medii academice, politice, organizații caritabile și mediul antreprenorial.

Citește și: „Mami nu cred că ne-a iubit niciodată, de aia ne-a părăsit”. Condițiile inimaginabile în care trăiesc cinci copii din Prahova. Trăiesc în frig, sărăcie, foamete și nu știu ce înseamnă grija părinților

Concluziile arată că, în următorii 50 de ani, lipsa de alimente, generată de evenimente precum fenomene meteorologice extreme, ar putea provoca tulburări majore pe întreaga suprafață a Planetei. Scăderea stocurilor de carbohidrați esențiali, cum ar fi grâul, pâinea, pastele și cerealele, pare să fie un factor important care ar duce către foamete.

Spre exemplu, sistemul alimentar al Regatului Unit se dovedește a fi extrem de fragil în fața perturbărilor semnificative. Această fragilitate poate fi atribuită, în mare parte, priorității acordate eficienței în detrimentul rezilienței. Acest aspect include dependența de forța de muncă sezonieră și utilizarea extensivă a aprovizionării „just-in-time” (livrarea produselor exact atunci când este necesară).

Studiul subliniază importanța dezvoltării planurilor care să ajute țările să se pregătească și să facă față riscurilor.

Potrivit rezultatelor obținute, majoritatea experților (80%) sunt de părere că, în următorii 10 ani, problemele de logistică în distribuția alimentelor, care vor genera pneurii, reprezintă cea mai probabilă cauză a tulburărilor civile legate e alimente.

Citește și: Prezicerile lui Nostradamus pentru acest an sunt înspăimântătoare. „7 luni în Marele Război şi multă foamete”

Vremea extremă, care include furtuni, inundații, zăpadă și secetă, a fost identificată ca principala cauză a viitoarelor lacune în aprovizionarea cu alimente și a problemelor de distribuție, atât în perspectiva a zece ani, cât și în cea a 50 de ani.

Pandemia de COVID-19 și criza asociată creșterii prețurilor au evidențiat niveulul de vulnerabilitate al populației. În perioada aprilie – august 2022, pe măsură ce inflația a redus veniturile gospodăriilor, peste jumătate din băncile alimentare din Marea Britanie au raportat că 25% dintre cei care au apelat la ajutor erau beneficiari recenți.

Fenomenele meteorologice extreme devin tot mai frecvente. Multe dintre aceste evenimente sunt cauzate de schimbările climatice, iar oamenii de știință se așteaptă ca acestea să provoace dauna semnificative în agricultură în următorii ani, scrie stiripesurse.ro.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Lidl aduce în magazine, de luni, 24 februarie 2025, produsele care multora le aduc aminte de gustul copilăriei. Se vor da repede
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Înşelăciunea Kaufland face ravagii printre clienţi. Mesajul care ar trebui să îi pună pe gânduri pe cumpărători, ce date se cer
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Radarul de ultimă generație, instalat în România. Detectează de la 450 de km
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Orașele din România în care ninge în martie și în aprilie, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
CDU/CSU pe primul loc în exit-pollurile alegerilor anticipate din Germania
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!