Telescopul orbital al NASA a reuşit să identifice surse de energie ale unui sistem cu două stele aflat la 7.500 de ani -lumină de Pământ.
Este deja cunoscut faptul că razele cu energii mai mari de 1 miliard de electroni-volți sunt pulverizate în sistemul nostru solar.
Cu toate acestea, mișcarea neregulată a energiei și dimensiunile mari ale întinderii acesteia au făcut deja dificilă localizarea unor surse. Coliziunea vânturilor stelare în interiorul Eta Carinae, care este înconjurată de o nebuloasă de praf a fost confirmată acum ca fiind exemplu pentru modelele energetice din regiune.
„Ştim că undele stelelor explodate pot accelera razele cosmice la viteze comparabile cu cele ale luminii, obţinându-se un incredibil impuls energetic”, a declarat astrofizicianul NASA Kenji Hamaguchi. „Procese similare trebuie să se producă și în alte medii extreme. Analiza noastră indică faptul că Eta Carinae este una dintre acestea. „
Telescopului NuStar al NASAa făcut posibilă colectarea de date despre valurile de şoc violente care se transformă în raze cosmice, unele dintre acestea ajungând pe câmpul magnetic al Pământului. „Am aflat astfel că Eta Carinae este sursa pentru emisiile de înaltă energie din razele X şi rauele Gamma”, a declarat Fiona Harrison, cercetătoare în cadrul telescopului NuSTAR. Dar până ce NuStar va reuşi să identifice radiaţia, originea rămâne un mister, a mai spus ea.