Criza alimentară mondială declanșată în 2022 de războiul din Ucraina a afectat exportul produselor ucrainene și a provocat o creștere a prețurilor de bază la niveluri record, punând în pericol aprovizionarea cu alimente a milioane de persoane.
Numeroase țări, în special din Africa și din Orientul Mijlociu, depind de exporturile ucrainene, mai ales că Ucraina este al cincilea exportator de grâu la nivel mondial. Între timp, economiştii avertizează că preţurile la alimente, carburanţi şi servicii vor continua să crească și anul acesta.
Perturbările provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia au sporit temerile privind penuria de alimente, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters, informează Agerpres.
FAO, Organizația pentru Alimentație și Agricultură, a publicat propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.
În 2022, acest indice a crescut până la 143,7 puncte, cel mai ridicat nivel de când se publică aceste date, în 1990.
Deja indicele înregistrase în 2021 un avans de 28%, faţă de 2020, după ce economia mondială s-a redresat în urma impactului pandemiei.
În 2022, indicele preţului la cereale a urcat cu 17,9%, din cauza perturbărilor de pe pieţe, în urma războiului, a costurilor mai ridicate cu energia, a vremii nefavorabile şi a cererii globale solide de alimente.
Datele publicate vineri de FAO arată că indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în decembrie 2022, pentru a noua lună consecutiv, în urma declinului preţurilor internaţionale la uleiuri vegetale, cereale şi carne, deşi au crescut uşor preţurile lactatelor şi zahărului.
„Preţurile mai moderate ale produselor alimentare de bază sunt binevenite, după doi ani extrem de volatili”, a apreciat economistul şef al FAO, Maximo Torero.