Românii născuţi înainte de 1960 sunt vizaţi! Este absolut obligatoriu să faci asta

Datorită imunizării puternice actuale în Europa şi a severităţii mai scăzute a variantei Omicron de coronavirus, continentul se află într-o situaţie de "încetare a focului", care ar putea conduce la sfârşitul pandemiei de COVID-19, a estimat joi directorul regional OMS pentru Europa, Hans Kluge. România este expusă însă mai ales în ceea ce priveşte vârstnicii.
Filip Stan
06 feb. 2022, 12:58
Românii născuţi înainte de 1960 sunt vizaţi! Este absolut obligatoriu să faci asta
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, avertizează marţi că este prea devreme ca ţările să revendice o victorie împotriva Omicron sau să-şi abandoneze încercările de a opri răspândirea noului coronavirus, relatează AFP.

O expertă în boli infecțioase atrage atenția că din cauza Omicron majoritatea populației va face o formă a virusului. Aceasta spune că cei vaccinați sunt în continuare protejați de formele grave, spitalizare sau deces.

„Omicron este atât de transmisibil, încât toți vom fi expuși – ne vom infecta cel puțin 80%. Vaccinurile sunt însă în continuare eficiente împotriva formelor grave, spitalizare și decese” , explică Annelies Wilder-Smith, profesor de boli infecțioase emergente la London School of Hygiene and Tropical Medicine și la Institutul de Medicină Socială și Preventivă din Elveția.

Omicron este periculos pentru vârstnicii nevaccinați

Potrivit ei, valul Omicron este periculos, mai ales pentru persoanele în vârstă care nu s-au vaccinat. Experta spune că aceștia sunt expuși riscului de a face forme severe și vor avea nevoie de spitalizare.

Bilanţ coronavirus 6 februarie 2022. Cazurile noi de coronavirus au scăzut la jumătate

„Veți avea o tornadă de infecții și majoritatea oamenilor vor avea doar o infecție ușoară. Populația vârstnică vaccinată va fi protejată față de formele grave, dar oameni vârstnici nevaccinați vor fi la risc de forme severe și spitalizare. Probabil că în România veți vedea mai multe decese decât în alte țări cu o rată mai mare a vaccinării la vârstnici. Mesajul pentru România este să vă concentrați foarte mult pe vaccinarea celor vârstnici cu primele doze și cu booster. Orice persoană cu vârsta peste 60 de ani sau mai tânără, dar cu comorbidități, ar trebui să fie vaccinată. E o prioritate”, a explicat aceasta pentru RFI.

Mesajul unei experte internaționale pentru țara noastră: Vaccinati-vă vârsticii! Omicron va fi ca o tornadă și în România

În ceea ce privește sfârșitul pandemiei, ea spune că este imposibil de prezis, dar sunt două scenarii pe care trebuie să le luăm în calcul.

„Ca întotdeauna, e imposibil de prezis. Cea mai bună modalitate să privim această problemă e să gândim în termeni de cel mai bun scenariu şi cel mai rău. Cred că doar aşa pot planifica societăţile, indivizii, afacerile. Cel mai optimist, odată cu apariţia Omicron, care este fără îndoială un virus asociat cu o boală mai uşoară, dar este mult mai transmisibil, s-ar putea deschide uşa spre o imunitate populaţională.

Dar trebuie să fim realişti şi să luăm în calcul şi cel mai rău scenariu. Acesta ar fi ca următoarea tulpină să fie asociată cu o mai mare severitate a bolii”, a mai spus experta.

Alertă în Bucureşti. Capitala a produs mai multe cazuri ca toată ţara în valul 3. Avertismentul lui Octavian Jurma

Annelies Wilder-Smith este un expert internațional specializată în boli infecţioase precum Zika, febra dengue, SARS şi acum COVID. Ea este autoare a peste 190 de lucrări ştiinţifice și a fost preşedinta Societăţii Internaţionale de Medicină de Călătorie.

Coronavirus: OMS anunţă că un cocktail recomandat de anticorpi este ineficient împotriva Omicron

Un cocktail de anticorpi recomandat anul trecut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este ineficient împotriva variantei Omicron a noului coronavirus, potrivit unor studii noi, informează DPA.

Anunţul făcut de OMS vizează o combinaţie de Casirivimab şi Imdevimab.  „Se pare că acest cocktail de anticorpi prezintă o lipsă de eficacitate împotriva Omicron”, a declarat vineri Janet Diaz, expertă OMS în tratamente COVID-19.

Ea a adăugat că ghidul de recomandări ale OMS privind folosirea acestui tratament va fi modificat în cursul lunii februarie.

Iniţial, OMS a recomandat acel cocktail de anticorpi pentru două categorii de pacienţi. Una dintre acestea era formată din persoane care s-au infectat şi care nu erau grav bolnave, dar prezentau risc mare de spitalizare – precum vârstnicii, cei cu boli preexistente şi persoanele nevaccinate.

Tratamentul a fost recomandat şi pentru pacienţii care erau grav bolnavi cu COVID-19 şi care nu au dezvoltat anticorpi împotriva noului coronavirus.

Cu toate acestea, cele mai recente studii au arătat că alte două medicamente recomandate de OMS în luna ianuarie pentru pacienţii cu COVID-19 sunt eficiente, a precizat Janet Diaz, referindu-se la Baricitinib, dezvoltat original pentru tratarea artritei reumatoide, şi Sotrovimab, un anticorp monoclonal dezvoltat special pentru a combate COVID-19.

Alte două medicamente, Ruxolitinib şi Tofacitinib, nu au fost recomandate de către OMS. Studii de mică amploare au arătat până acum că aceste două medicamente nu aduc beneficii medicale şi că Tofacitinib poate chiar să provoace efecte secundare severe, a anunţat OMS în luna ianuarie.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Zodiacul iubirii pentru aprilie. Plăceri senzuale și ispite noi. Nu toate semnele vor rezista tentațiilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Ion Iliescu. Ce se va întâmpla cu fostul președinte al României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București