Omicron închide şcolile. Elevii nevaccinaţi fac cursuri online dacă în clasă apare un singur caz de Covid 19

În cazul în care un elev dintr-o clasă este testat pozitiv, cofirmat cu PCR, clasa respectivă trece în online pentru două săptămâni. Excepţie fac elevii vaccinaţi, care pot continua fizic cursurile. Abia după ziua a opta, cu un test negativ, se pot întoarce şi ceilalţi.
Filip Stan
13 ian. 2022, 13:16
Omicron închide şcolile. Elevii nevaccinaţi fac cursuri online dacă în clasă apare un singur caz de Covid 19

Cursuri online în tot mai multe şcoli din cauza cazurilor d ecoronavirus. Ministerul Educaţiei a anunţat că în aproape 14.000 de unităţi şcolare, adică aproape 80 la sută din numărul total de unităţi de învăţământ, cel puţin 60 la sută din personal s-a vaccinat împotriva COVID. În 2.838 unităţi de învăţământ procentul de vaccinare este de 100.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că începând cu data de 17 ianuarie, acele şcoli şi grădiniţele care au sub 60% dintre angajaţi vaccinaţi şi se află în localităţile cu o incidenţă a infectării de peste 3 la mie, vor fac cursuri online.

Lista şcolilor şi grădiniţelor din Bucureşti care ar putea intra în online de săptămâna viitoare după ce Capitala a intrat în scenariul roşu
Problema majoră nu o reprezintă însă şcolile cu profesori nevaccinaţi, care sunt din ce în ce mai puţine, ci numărul mic de elevi nevaccinaţi şi lipsa testelor în şcoli. Conform procedurii actuale, în cazul unui elev cu coronavirus, toată clasa, cu excepţia celor vaccinaţi, trece în online timp de 14 zile, cu posibilitatea revenirii după opt zile, daca se prezintă un test negativ.

Care sunt pașii concreți de urmat de către școală atunci când un elev anunță că a fost confirmat cu COVID-19? „Unitatea de învățământ trebuie sa anunțe Direcția de Sănătate Publică în cel mai scurt timp posibil, astfel încât departamentul cu responsabilități în acest sens să înceapă ancheta epidemiologică.
În funcție de datele pe care le vor primi de la elevi și profesori, specialiștii DSP vor stabili care sunt contacții direcți ai persoanei infectate cu SARS-COV2. Bineînțeles, în acest sens se va ține cont de definiția existentă în metodologia emisă de INSP”.

Vacanţa de vară s-ar putea scurta. Sorin Cîmpeanu: Îmi doresc o perioadă mai lungă de cursuri în anul şcolar 2022/2023

Cursuri online obligatorii pentru contacţii direcţi, chair dacă sunt vaccinaţi. Ce elevi sunt considerați contacți direcți?

”Contacții direcți sunt acele persoane cu care copilul confirmat pozitiv a stat fără mască, în spațiu închis, la distanță mai mică de 2 metri și mai mult de 15 minute.
Având în vedere această definiție, în afara unor situații punctuale, colegii de clasă ai copilului confirmat pozitiv nu sunt considerați contacti direcți, având în vedere că în interiorul școlii sunt dispuse măsuri, precum portul măștii de protecție, inclusiv în spații închise, plus păstrarea distanței. Ținând cont de toate acestea, față de colegii de clasă nu se poate spune că aceștia se carantinează, însă ca măsură de protecție, se va trece la cursuri online.
Excepție vor face persoanele vaccinate, care vor continua procesul de învățare în format fizic”. Conform legislației, sunt testați gratuit pentru COVID doar pacienții care au fost contați direcți și prezintă semne de boală, spune DSP.

Sorin Cîmpeanu anunţă ce şcoli trec de luni în online: „Durata de carantinare s-ar putea schimba”

Trebuie părinții să își testeze copiii? Pe cine va testa DSP?
„În urma anchetei epidemiologice, persoanele confirmate pozitiv la testul SARS-COV2, împreună cu contacții direcți, primesc decizia de carantinare, conform legislației în vigoare. Aceștia vor merge acasă imediat după testare sau după finalizarea anchetei epidemiologice. Testarea ulterioară se efectuează doar pentru elevii care desfășoară cursuri online, nu contacții direcți, prin prezentarea acestora la cabinetul medical din școală. Această operațiune are loc în ziua a 8-a și doar cu acordul părinților/tutorelui legal. În cazul în care unitatea de învățământ nu are cabinet medical, atunci testarea se face cu ajutorul echipelor DSP”.

Ordinul comun prevede posibilitatea testării după 8 zile de carantină, iar dacă este negativ testul se poate reveni fizic la școală. Cum se procedează concret cu această testare?

„Testarea se face în ziua a 8-a doar pentru elevii care învață online. În cazul în care testele sunt negative, atunci aceștia se pot întoarce la ore fizic. Elevii care nu se prezintă la testare reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora. Dacă părinții vor să apeleze la serviciile unor clinici private care fac testări, pot fi acceptate rezultatele unităților autorizate”. 

Ce se întâmplă cu un copil cu simptome care sugerează infecție COVID la școală?
„Unitatea de învățământ are obligația să-i testeze pe toți elevii simptomatici, însă doar după ce părinții își dau acordul în acest sens. Această procedură se realizează cu teste rapide antigen pe care le va primi de la DSP. Este foarte important ca părinții să completeze formularul de consimțământ și să se gândească la faptul că cei mici pot duce virusul la bunici sau alte persoane vulnerabile din familie. Am observat o reticență cu privire la completarea acestui formular, însă trebuie să înțelegem cu toții că oprirea răspândirii noului coronavirus depinde de fiecare dintre noi”.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că, dacă nu se clarifică situaţia licitaţiei pentru primul lot de teste din salivă pentru şcoli, s-ar putea trece la achiziţia celor din lotul al doilea. Întrebat când ar putea ajunge aceste teste în şcoli, Cîmpeanu susţine: „Mie îmi place să cred că peste o săptămână, două săptămâni maxim”. El subliniază că este importantă testarea, menţionând că elevii ar putea să îşi facă singuri testele, sub supravegherea profesorului.

„Eu cred că testarea este necesară în şcoli şi teste vor fi. Dacă nu se clarifică cu lotul I, cu contestaţiile care dintr-una s-au transformat în trei, sigur se va rezolva cu achiziţia pentru lotul 2 şi vor fi teste în şcoli”, a declarat Sorin Cîmpeanu, marţi seară, la Digi 24.

El a pledat pentru menţinerea deschisă a şcolilor, invocând şi exemplul Franţei, dar şi faptul că sunt 456.000 de elevi vaccinaţi, aproape 40%.

„Siguranţă totală nu există, dar apreciez, împreună cu Ministerul Sănătăţii şi INSP, care au spus că nu există motive pentru închiderea şcolilor şi, între diversele opinii ale unor epidemiologi, mai mult sau mai puţin recunoscuţi, şi opinia Ministerului Sănătăţii şi a INSP, ca minstru al Educaţiei am datoria şi doresc să merg pe opinia Ministerului Sănătăţii şi INSP, care au spus că nu este necesară în momentul de faţă închiderea şcolilor, că dacă se va ajunge la obligativitatea trecerii în online atunci acest lucru va trebui să se facă în funcţie de mai mulţi parametri, printre care şi presiunea care se pune pe spitale şi pe secţiile de ATI”, a arătat el.

 

Întrebat când ar urma să ajungă testele în şcoli, Cîmpeanu a afirmat: „Din fericire, înţeleg că, blocată fiind licitaţia pentru lotul I, ne îndreptăm către termenele disponibile pentru licitaţia din lotul II. (…) E important să fie aceste teste. 236 de cazuri confirmate prin teste PCR am avut prin utilizarea a 1,5 milioane de teste săptămâna trecută. Înseamnă mult faţă de 111 cazuri doar confirmate din 13 milioane (…) Înseamnă că elevii, părinţii s-au obişnuit mai mult decât erau cu utilizarea acestor teste”.

Întrebat când ar putea apărea testele din lotul II, Cîmpeanu a răspuns: „Mie îmi place să cred că peste o săptămână, două săptămâni maxim, peste o săptămână, nici vorbă de o lună”.

El a menţionat că elevii mai mari ar putea să îşi facă singuri testele, la şcoală, sub supravegherea profesorului, acesta din urmă consemnând rezultatele.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce să pui, de fapt, în carnea pentru perișoare ca să iasă pufoase și gustoase. Este un secret al bucătarilor din Turcia, stăpâni peste rețetă. O să apelezi mereu la acest truc
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni