UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Margaritis Schinas a confirmat luni scrisoarea trimisă de primvicepreședintele Frans Timmermans liderilor din România și a declarat că oficialii europeni nu vor ezita să lanseze rapid proceduri privind încălcarea dreptului comunitar, acolo unde este necesar.
„Prim-vicepreședintele Timmermans a trimis o scrisoare președintelui României, președinților Senatului și Camerei Deputaților, și primului-ministru, în care prezintă problemele de interes pentru Comisia Europeană cu privire la statul de drept în România. Principale preocupări se referă la evoluțiile care interferează cu independența justiției și lupta efectivă împotriva corupției, inclusiv protecția intereselor financiare ale UE, și în mod particular la amendamentele adoptate recent la Codul penal, care riscă să creeze o situație de de facto de impunitate pentru infracțiuni. Posibila legislație ce ar permite recursurile extraordinare ar agrava situația statului de drept. În cazul în care îmbunătățirile necesare nu sunt realizate în scurt timp sau dacă vor fi luate măsuri negative suplimentare, precum promulgarea celor mai recente amendamente la codurile penale, Comisia va declanșa fără întârziere Cadrul pentru statul de drept și va suspenda Mecanismul de Cooperare și Verificare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.
El a mai spus că, de asemenea, Comisia „își rezervă competențele în calitate de gardian al tratatelor nu va ezita să lanseze rapid proceduri privind încălcarea dreptului comunitar, acolo unde este necesar”.
„Obiectivul Comisiei rămâne să ajute autoritățile române să găsească soluții la problemele privind statul de drept. Comisia este pregătită să se angajeze într-un dialog activ și constructiv cu autoritățile române și să conlucreze pentru o Românie mai puternică în Uniunea Europeană”, a mai spus Margaritis Schinas.
UPDATE: Liderul PLUS, Dacian Cioloș, susține că avertismentul Comisiei Europene prin activarea Articoului 7 ar reprezenta cea mai dură sancțiune pentru România. Cioloș face apel la judecătorii CCR să declare neconstituționale modificările aduse de PSD-ALDE la codurile penale.
„Înlocuirea MCV cu o procedură mai drastică și posibilitatea, afirmată acum ferm, de activare a Articolului 7 reprezintă cea mai dură acțiune a Comisiei Europene împotriva Guvernului României, de la începutul luptei PSD împotriva justiției și până astăzi.
Comisia Europeană transmite clar: ați încălcat de mult principii esențiale ale Uniunii, precum statul de drept și separația puterilor, am încercat să vă convingem să vă opriți, dar pentru că nu ați vrut mai există o singură soluție – sancțiunile. Iar sancțiunile pot fi dintre cele mai dure, de la blocarea fondurilor europene și până la suspendarea dreptului de vot al României în cadrul Consiliului.
De data aceasta, nu mai vorbim despre conflicte politice interne sau despre încercarea de a scăpa de o pedeapsă penală, ci despre o luptă directă între Dragnea și Uniunea Europeană, în care românii sunt luați ostatici de către un partid al penalilor și ținuți pe post de scut.
Pentru că nu mai avem nico speranță în Guvern și majoritatea parlamentară, mai există un singur actor instituțional care poate opri în acest moment marginalizarea României în Europa: Curtea Constituțională. Le reamintim judecătorilor CCR că au jurat să apere Constituția, iar Constituția prevede clar, în Articolul 148, necesitatea blocării oricăror norme interne contrare principiilor europene.
Stimați judecători constituționali, declarați neconstituționale modificările aduse de PSD-ALDE-UDMR legislației penale. Altfel, veți purta pe umeri complicitatea la anularea celui mai mare pas înainte făcut de către România: integrarea în Uniunea Europeană.”, scrie Dacian Cioloș.
STIREA INITIALA: Frans Timmermans invocă în scrisoarea citată pentru prima oară Articolul 7 şi arată că ”Rule of law framework” este ultimul pas pe care Comisia Europeană îl poate face înainte de declanşarea ”opţiunii nucleare” în cazul României, notează G4Media.
Timmermans arată în scrisoare că executivul european este îngrijorat de abaterile României de la cursul stabilit de MCV, dar şi de presiunea pusă pe DNA şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi că modificările adoptate de Parlament pe 24 aprilie la Codul penal şi Codul de procedură penală se adaugă la ”îngrijorările majore” ale Comisiei Europene.
Ambele proiecte au fost dezbătute în procedură de urgenţă şi au fost contestate de preşedintele Klaus Iohannis la CCR, care urmează să discute sesizarea în 28 mai.