Având în vedere probabilitatea sporită ca boala să fie în continuare endemică – fără să fie eradicată – Hans Kluge îndeamnă, într-o conferinţă de presă la ”anticipare pentru a ne adapta strategiile de vaccinare” – mai ales în privinţa unor doze suplimentare. În mai, oficialul OMS aprecia că „pandemia se va încheia atunci când vom atinge o acoperire vaccinală minimă de 70%” a populaţiei mondiale.
Întrebat dacă acest obiectiv mai este valabil sau dacă este necesar să fie revizuit în creştere, Hans Kluge a subliniat că noi variante mai contagioase ale SARS-CoV-2, în principal varianta indiană (Delta), au schimbat situaţia.
La acea vreme, în pofida faptului că varianta din India făcea ravagii, ”nu exista o asemenea apaiţie de variante tot mai transmisibile şi mai virale”, subliniază el, citat de News.ro.
„Aşadar, cred că acest lucru ne aduce în punctul în care obiectivul esenţial al vaccinării este, înainte de toate, împiedicarea formelor grave ale bolii şi mortalitatea„, subliniază Hans Kluge. „Dacă luăm în calcul faptul că noul coronavirus va continua să înregistreze mutaţii şi să rămână printre noi, atunci trebuie să anticipăm cum să ne adaptăm în mod treptat strategia de vaccinare transmiterii endemice şi să obţinem cunoştinţe foarte preţioase despre impactul dozelor suplimentare„, apreciază el.
Potrivit unor epidemiologi, de-acum pare iluzoriu faptul că se poate atinge imunitatea colectivă numai cu ajutorul vaccinurilor, însă acestea rămân cruciale în controlarea pandemiei Covid-19.
Un nivel foarte mare al vaccinării rămâne totodată indispensabil „în vederea unei reduceri a presiunii asupra sistemelor noastre de sănătate, care au o nevoie desperată să trateze alte boli decât covid-19„, mai subliniază Hans Kluge.
Varianta indiană (delta) a SRAS-CoV-2, în prezent dominantă, este considerată cu 60% mai transmisibilă decât varianta precedentă, britanică (alpha), şi de două ori mai transmisibilă decât virusul istoric. Cu cât un virus este mai contagios, cu atât este mai mare pragul imunităţii colective, adică pragul persoanelor imunizate de la care epidemia se opreşte. Acest nivel poate fi obţinut prin vaccinare sau prin infectare naturală.