Grăsimile trans sunt ingrediente preferate de fabricanţii de alimente prăjite, coapte sau de snackuri deoarece produsele care le conţin pot fi păstrate perioade mai lungi pe rafturile magazinelor, dar sunt nocive pentru consumatori, crescând riscul de boli cardiace cu 21% şi riscul de deces cu 28%, se precizează într-un comunicat OMS.
”De ce ar trebui copiii noştri să aibă un astfel de ingredient nesănătos în alimentele pe care le consumă?”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general OMS, într-o declaraţie.
Implementarea strategiei OMS de înlocuire a grăsimilor trans, care include promovarea alternativelor sănătoase şi adoptarea unor măsuri legislative împotriva acestor ingrediente dăunătoare, le va înlătura din lanţul alimentar şi va reprezenta un succes însemnat în lupta împotriva bolilor de inimă, a spus Ghebreyesus.
Mai multe ţări bogate au eliminat practic grăsimile trans după ce au stabilit limita cantităţilor admise în alimentele ambalate. Unele state au eliminat parţial uleiurile hidrogenate, principala sursă de grăsimi trans produse industrial, se arată în documentul OMS.
”Grăsimile trans sunt substanţe chimice toxice nenecesare care ucid şi nu există niciun motiv pentru care oamenii să fie expuşi în continuare ”, a spus Tom Frieden, fost lider al Centrului pentru Controlul Bolilor din Statele Unite şi care acum conduce proiectul de sănătate Resolve.
La începutul acestei luni, OMS a dat publicităţii prima versiune a recomandărilor pe tema grăsimilor trans realizată după anul 2002 în care se menţionează că procentul maxim de grăsimi trans din totalul caloriilor zilnice consumate de adulţi şi copii nu ar trebui să depăşească 1%.