OMS anunţă un trend descendent al pandemiei. Numărul total al cazurilor noi de COVID-19 a scăzut săptămâna trecută la 2,7 milioane, cu aproximativ 500.000 mai puţine în comparaţie cu săptămâna precedentă, a raportat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), marţi seară, la Geneva, relatează DPA.
Această reducere de 16% a prelungit scăderea constantă care a început de la un vârf de circa 5 milioane de cazuri noi în prima săptămână completă din luna ianuarie.
OMS anunţă că, săptămâna trecută, toate regiunile lumii au cunoscut o tendinţă descendentă, cu excepţia Orientului Mijlociu
Cu toate acestea, cei 170.000 de pacienţi noi din Orientul Mijlociu au fost depăşiţi numeric de cele 970.000 de cazuri noi în Europa şi cele 1,3 milioane în Americi.
OMS a contabilizat săptămâna trecută 81.000 de decese asociate noului coronavirus în întreaga lume, o reducere de 10%.
Agenţia sanitară a ONU a declarat că noile variante ale virusului, considerate mai contagioase, s-au răspândit în alte ţări săptămâna trecută.
Varianta consemnată pentru prima dată în Marea Britanie a ajuns în prezent în 94 de ţări.
Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a apreciat săptămâna aceasta într-un raport că această tulpină circulă deja în ”multe, dacă nu în toate” ţările din regiune.
Aşa-numita variantă din Africa de Sud este prezentă în 46 de ţări, în timp ce varianta detectată în Brazilia şi Japonia a fost identificată în 21 de ţări.
Cât durează imunitatea după vaccinul COVID. Anunțul făcut de autorități
În cea mai recentă evaluare de risc pentru Europa, ECDC a avertizat asupra ”transmisibilităţii crescute” observate în cazul mutaţiilor B.1.1.7 (detectată în Marea Britanie), B.1.351 (detectată în Africa de Sud) şi P.1 (detectată în Brazilia), precum şi a posibilităţii ca aceste variante să ”crească gravitatea bolii” şi să diminueze ”total sau parţial” eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 deja autorizate.
Andrei Baciu: Vaccinarea anti-COVID şi-a dovedit în România eficienţa şi siguranţa
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că în România vaccinarea anti-COVID şi-a dovedit „eficienţa şi siguranţa” şi va opri pandemia.
Potrivit secretarului de stat, după vaccinarea personalului medical cu cea de-a doua doză s-a constatat în ultimele săptămâni o scădere cu peste 87% a infectărilor cu SARS-COV-2 în rândul acestuia.
„Avem rezultate care confirmă de fapt un lucru extraordinar de important. Vorbim despre faptul că vaccinarea şi-a dovedit în România eficienţa şi siguranţa. Astfel că peste 90% din personalul medical a fost vaccinat şi cu cea de-a doua doză, iar dacă ne uităm pe datele pe care le avem, se constată o scădere cu peste 87% în ultimele patru săptămâni a infectărilor cu SARS-COV-2 în rândul personalului medical. Acest lucru spune că vaccinarea este sigură, că vaccinarea este eficientă şi că vaccinarea va opri pandemia. Sunt date care de altfel sunt ilustrate şi de către directorul OMS, care a făcut o declaraţie, menţionând faptul că la nivel mondial rata infectărilor a scăzut în ultimele câteva săptămâni, fiind practic la jumătate faţă de cea de la începutul anului. Sigur, contribuie în principal măsurile de protecţie – purtarea măştii, păstrarea distanţei, o igienă mai riguroasă, însă şi vaccinarea are un rol important cu cele peste 150.000.000 de doze administrate”, a afirmat Baciu.
Potrivit secretarului de stat, s-a observat că rata de infectare a început să scadă încă de la administrarea primei doze, însă efectul complet, atât la nivel personal, cât şi la nivel colectiv, apare numai după efectuarea celei de-a doua doze, cu un grad de imunitate maximal către a zecea zi de la administrarea celei de-a doua doze.
Andrei Baciu a mai spus că, în ceea ce priveşte vaccinurile anti-COVID, România este parte a demersurilor la nivel european.