Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a aprobat marți un nou vaccin împotriva variolei maimuței, fabricat de compania japoneză KM Biologics, pentru utilizarea acestuia în regim de urgență. Este al doilea astfel de ser care a obținut o autorizare din partea agenției Organizației Națiunilor Unite, transmite AFP, citați de Agerpres.
Vaccinul aprobat de OMS poatră denumirea de LC16m8 și primește acordul de a figura pe lista utilizărilor de urgență, ceea ce trebuie „”să faciliteze un acces sporit şi rapid la vaccinuri în comunităţile în care focarele epidemice de mpox se înmulţesc”.
O astfel de autorizare permite tuturor țărilor atât să aprobe, cât și să importe de urgență un vaccin, în vederea distribuirii acestuia în rândul populației.
„Înscrierea pe lista de urgenţă OMS a vaccinului LC16m8 împotriva mpox marchează o etapă importantă în reacţia noastră la situaţia actuală de urgenţă, oferind o nouă opţiune pentru protejarea tuturor populaţiilor, inclusiv a copiilor”, a declarat într-un comunicat Yukiko Nakatani, directoare generală adjunctă a OMS responsabilă pentru accesul la medicamente.
Agenția sanitară a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a decretat pe 14 august 2024 o nouă situație de urgență internațională din cauza mpox, cunoscută sub numele de „variola maimuței”, în contextul în care există îngrijorări tot mai mari legate de înmulțirea numărului de cazuri în Republica Democrată Congo, care s-a răspândit în țările africane.
Potrivit OMS, această tulpină şi alte tulpini de variolă au fost semnalate în 80 de ţări, dintre care 19 în Africa, de la începutul acestui an.
Focarul global actual de variola maimuței „Clade II” a provocat mai mult de 100.000 de cazuri în 122 de țări, inclusiv 115 țări în care variola maimuței nu a fost raportată anterior.
În 2024 s-au înregistrat peste 24.000 de cazuri confirmate sau suspectate de variola maimuței, inclusiv 600 de decese, numai în statele membre ale Uniunii Africane. Țările raportoare sunt Burundi, Camerun, Republica Centrafricană, Congo, Coasta de Fildeș, Republica Democrată Congo (RDC), Gabon, Guineea, Liberia, Kenya, Nigeria, Rwanda, Africa de Sud și Uganda.