Progresele sunt cele mai rapide înregistrate până acum în domeniu, faţă de orice altă boală din trecut. De la publicarea în ianuarie a secvenţei ARN-ului virusului şi până la prima testare a unui vaccin, în martie au trecut doar trei luni – un succes fără precedent, susţine oficialul OMS. Este posibil ca testele pe scară largă privind eficienţa – aşa-numita fază a treia – să se încheie în mai puţin de un an de la începutul cercetărilor pentru obţinerea vaccinului. Încheierea acestei faze nu înseamnă neapărat că vaccinul este eficient, sigur şi gata de utilizare.
OMS are în vedere efectuarea de teste pentru un număr cât mai mare de vaccinuri. Vaccinul va trebui să îndeplinească anumite condiţii. Cea mai importantă – să protejeze un procent de circa 70% dintre pacienţi. Un procent mai mic de pacienţi protejaţi nu va asigura încheierea pandemiei.
Referitor la studiile care arată scăderea rapidă a nivelului anticorpilor după infectare, Swaminathan este de părere că acestea nu sunt de natură să îngrijoreze. Există şi cercetări care sugerează că reacţia imunitară mediată de celule poate fi semnificativă. Se dezvoltă şi unele celule de memorie, care se pot reactiva la o nouă expunere a organismului la virus şi pot declanşa o nouă reacţie imunitară. Epidemiologii spun, însă, că majoritatea oamenilor dezvoltă imunitate la infecţiile naturale. Se speră că un vaccin ar putea da acelaşi rezultat.